Denník N

Model podnikania v Smere: lacno kúpim, draho predávam

Saková, Drucker, Kaliňák, Blanár, Glváč. Foto N – Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček a TASR
Saková, Drucker, Kaliňák, Blanár, Glváč. Foto N – Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček a TASR

V Smere sa robí biznis s nehnuteľnosťami cez spriaznených podnikateľov a tak, aby boli peniaze v suchu a trest nehrozil. Glváč, Blanár, Kaliňák, Saková aj stranícky nominant Drucker patria medzi „šťastných“ investorov.

Juraj Blanár nie je jediným prominentom zo Smeru, ktorý má možnosť veľmi dobre zarobiť na biznise s nehnuteľnosťami. Výhodné nákupy pozemkov, nebytových priestorov, výrobných hál či firiem od podnikateľov, ktorí sa dobrovoľne zrieknu zisku v prospech politikov, sa stali v nedávnej, ale už aj dávnejšej minulosti.

Vo Ficovej strane na zbohatnutie využívajú rovnaký systém, tu sú príbehy Blanára, nominanta Smeru Tomáša Druckera, Denisy Sakovej, Roberta Kaliňáka a Martina Glváča.

Žilinčan Blanár našiel šťastie v Bernolákove

Podpredseda strany a bývalý žilinský župan v roku 2013 kúpil od podnikateľa Petra Sýkoru pozemky v Bernolákove neďaleko Bratislavy za menej ako šesť eur za štvorcový meter. Oficiálne išlo o ornú pôdu, Sýkora je známy tým, že obchoduje s pozemkami a má informácie.

Už o dva mesiace zastupiteľstvo v Bernolákove vedené starostom Ľubomírom Poórom (Smer) jednohlasne schválilo, že sa na pozemkoch môžu stavať rodinné domy. Ich cena tak závratne stúpla. Teraz majú, pokiaľ by na nich dal Blanár vybudovať inžinierske siete, cenu okolo 100 eur za štvorcový meter. Podpredseda Smeru by na nich mohol zarobiť až milión eur.

Sýkora aj Blanár mohli dopredu vedieť, že obec chystá zmenu územného plánu. Denník N našiel dokument, ktorý o záujme obce zmeniť pozemky z poľnohospodárskych na stavebné písal už 13 mesiacov pred tým, ako ich vtedajší žilinský župan kúpil.

„To bola orná pôda mimo zastavaného územia a nebolo to jasné, pretože neboli žiadne garancie, že zastupiteľstvo obce schváli zmeny územného plánu,“ hovorí dnes Blanár o tom, ako sa kus poľa zmenil na budúcu ulicu s dobrým pripojením na diaľnicu do Bratislavy. Tvrdí, že Sýkoru nepozná a nevidel sa s ním ani pri podpise zmluvy.

Na Blanárovu ornú pôdu už vedie nájazd. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Vy máte krištáľovú guľu, takže vy viete všetko vopred, takže nebudem s vami ďalej komunikovať,“ odvetil Sýkora na otázku, prečo predával pozemky Blanárovi za cenu ornej pôdy v júli 2013, teda v čase, keď mal veľkú šancu, že sa jeho pozemky rýchlo zhodnotia a cena stúpne o stovky percent.

Druckerovci sa zorientovali pri Trnave

Podobný systém rýchleho zhodnotenia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie