Denník N

Robert Fico na Kisku zaútočil deň predtým, ako chce prezident ohlásiť predstavu o svojej budúcnosti

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 16.40 – Šéf Smeru hovoril o informáciách zo správy o financovaní Kiskovej kampane, ktorú nemôže poznať – dostanú ju len poslanci výboru viazaní mlčanlivosťou.

Je to čistá katastrofa a Andreja Kisku to diskvalifikuje z možnosti opäť sa uchádzať o prezidentský post, povedal dnes na tlačovke v sídle Smeru predseda strany Robert Fico.

Hovoril o správe, ktorá má podrobne informovať o tom, ako Andrej Kiska cez svoju firmu KTAG financoval svoju prezidentskú kampaň v rokoch 2013 až 2014. Správu zajtra prerokuje parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, jej podrobnosti však nie sú známe, keďže obsahuje daňové tajomstvo.

Aj Robert Fico tvrdil, že ju nečítal, a súdi len podľa toho, čo mu povedal člen výboru a poslanec Smeru Róbert Puci.

Prezident Kiska nazajtra ohlásil tlačovku, kde chce oznámiť rozhodnutie o svojej ďalšej politickej budúcnosti. Podľa Roberta Fica termín prezidentovho vyhlásenia nie je náhodný. „Chce zatieniť informácie, ktoré z tohto výboru pôjdu von,“ vyhlásil Fico.

„Poslanec Robert Fico sa nepoučil zo svojho pádu. Osobné útoky sú maximum, čo ešte dokáže v politike robiť,“ reagovala na Ficovu tlačovku prezidentská kancelária.

Toto mu už vyčítal

Robert Fico viní prezidenta Kisku z toho, z čoho ho už viackrát vinil na jeseň minulého roka – že na oficiálnu časť kampane dal viac, ako mu povoľoval zákon.

Kiska už vlani vysvetľoval, že oficiálnu časť kampane, ktorá sa začala dva týždne pred prvým kolom volieb, už platil priamo zo svojho volebného účtu, nie z peňazí a účtov KTAG. Všetky tieto náklady už má tri roky k dispozícii ministerstvo financií, ktoré ich spočítalo, preverilo a žiaden problém nenašlo.

Keď Kiskovi úrady dodatočne dorubili DPH za volebný marec, mohlo to z celkovej sumy vyzerať, že v marci platil na kampaň viac, ako mohol. Vysvetlenie tejto situácie však môže byť: v marci mohol Kiska platiť náklady nielen za marec, ktorý už bol súčasťou kampane, ale aj za január a február.

Keď Fico útočil na Kisku vlani, tvrdil tiež, že Kiska oslovil generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, „aby mu pomohol vybaviť vec vratiek DPH“ v jeho firme KTAG. „Pôjdem bez akéhokoľvek zaváhania s týmto tvrdením na detektor lži,“ vyhlasoval Fico.

Kiska na premiéra reagoval rovnako tvrdo. Najprv mu odkázal, že pri úniku informácií o svojom vyšetrovaní nepochybuje o zneužití štátnej moci, neskôr dokonca nakrútil video, kde Fica obvinil z klamstiev.

Fico: Ja sám kandidovať nebudem

Správa daňových úradov o finančných operáciách

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Slovensko

Teraz najčítanejšie