Denník N

Proti potratom: za Boha alebo za národ?

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktuálny návrh zákona z dielne Kotlebu a spol., ktorého cieľom je sprísnenie „potratovej politiky“, má s neslávnou minulosťou spoločné viac, ako by nám malo byť milé.

Autor je historik, Historický ústav SAV

Komentáre vyvolané najnovšou zákonodarnou iniciatívou Mariana Kotlebu a jeho spoločníkov, nespokojných s platnou „potratovou“ legislatívou, zdôrazňujú cynizmus a pokrytectvo predkladateľov, ktorým vraj vôbec nejde o morálku. Popularita hnutia pro-life, masové pochody a slabo artikulovaná kresťanská politika majú za následok, že rezonujúcej a závažnej témy sa zmocnili politickí dobrodruhovia, čo namiesto konštruktívnej debaty len vypúšťajú „dymové signály“ (postoj). Je to naozaj všetko?

Pozrime sa na návrh zákona a jeho zdôvodnenie bližšie. Jeho autori apelujú na city a dovolávajú sa práv pre „tých najmenších a najslabších, ktorí sa nedokážu sami brániť ani plačom“. Proti takejto argumentácii by sa vskutku nedalo namietať, popri nej tu však zaznievajú aj iné tóny. Návrh zákona totiž predstavuje súčasť oveľa rozsiahlejšej ideologickej polemiky.

Za úpadkom morálky, ktorého výsledkom je laxný prístup žien k tehotenstvu, autori objavujú jasných vinníkov, konkrétne „celé dekády pôsobenia ideológie boľševického materializmu a následne liberálneho egoizmu“. Sprísnenie „potratovej politiky“ má byť reakciou na ekologický („My sme les“, „Zviera nie je vec“) a ľudskoprávny aktivizmus („ochrana práv rôznych, často umelo vyčlenených menšín“).

Populačná politika

Nebudem na tomto mieste vyvracať paušálne tvrdenia, napríklad že o nechcené deti je dobre postarané, keďže systém adopcie vraj funguje bezchybne. Pre pochopenie ideologického rámca, v ktorom sa návrh zákona pohybuje, sú dôležitejšie hrubo vytlačené pohnútky na sprísnenie „potratovej politiky“, a to „negatívny demografický vývoj v Slovenskej republike“. Bilancia vyznieva hrozivo: „Celkovo bolo v dôsledku umelého prerušenia tehotenstva na území Slovenska za posledných 50 rokov (od roku 1967) zabitých už viac ako 1 249 000 detí! To je takmer štvrtina slovenskej populácie!“

Odporúčam zbystriť pozornosť, pretože tu definitívne opúšťame

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Komentáre

Teraz najčítanejšie