Denník N

Kotlebov návrh sťažiť prístup k interrupciám zvažujú podporiť poslanci opozície aj koalície

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Konzervatívni poslanci riešia dilemu – podporiť Kotlebovi zákon, ktorý je v súlade s ich názormi? V SNS sa zatiaľ nedohodli, ako zahlasujú, je možné, že poslanci budú mať pri hlasovaní voľné ruky. Platí to aj pre Sme rodina.

V parlamente je návrh strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, ktorý by v prípade svojho schválenia nedovolil ženám slobodne sa rozhodnúť, či si v prípade nechceného tehotenstva dieťa nechajú alebo nie. Návrh kotlebovcov nachádza v parlamente podporu vo viacerých stranách. 

Interrupcie by povolil len za určitých podmienok – v prípade, že žena bola znásilnená, ak má plod genetickú chybu alebo ak tehotenstvo ohrozuje život ženy.

Takisto chcú lekárom zakázať, aby robili potraty cudzinkám. Tie na Slovensko prichádzajú najmä z Poľska, kde je zákon o interrupciách prísnejší ako u nás.

Interrupcie sú jednou z hlavných tém konzervatívnych politikov, ktorí teraz stoja pred dilemou, ako sa postaviť k návrhu, ktorý prichádza od Kotlebu. V stredu dopoludnia vyzval Marián Kotleba predsedov parlamentných strán a ich klubov na stretnutie, na ktorom s nimi chce o tomto návrhu hovoriť.

Pre umelé prerušenie tehotenstva sa rozhoduje čoraz menej žien. V roku 1998 bolo ročne urobených asi 19-tisíc interrupcií, v roku 2016 to bolo necelých 6 500. Podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií bolo najviac potratov v roku 1990, takmer 48-tisíc.

V krajinách, kde sú odborné a bezpečné interrupcie ženám nedostupné, je vyšší počet nelegálnych prerušení tehotenstva. Tie často ohrozujú zdravie a život žien. Cestovanie za bezpečnými interrupciami do zahraničia je pre ženy finančne nedostupné a nútené donosenie plodu ich fyzicky aj psychicky zaťažuje.

Niektorí poslanci Sme rodina návrh podporia

Kotlebov návrh zákona plánujú podporiť niektorí poslanci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Slovensko

Teraz najčítanejšie