Denník N

Slovensko sa zrejme vedome na únose Vietnamca nezúčastnilo, tvrdia koaliční aj opoziční poslanci

Čínske zdravotnícke pomôcky privezie Slovensko vládnym špeciálom Foto N – Tomáš Benedikovič
Čínske zdravotnícke pomôcky privezie Slovensko vládnym špeciálom Foto N – Tomáš Benedikovič

Podozrenia z únosu vietnamského podnikateľa dnes v parlamente vysvetľovali minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák aj ministerka vnútra Denisa Saková.

Je veľmi nepravdepodobné, že by sa Slovensko vedome zúčastnilo únosu vietnamského podnikateľa a komunistického funkcionára Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu.

Po dnešnom bezpečnostnom výbore sa na tom zhodli šéf výboru Anton Hrnko (SNS) aj opozičný poslanec Milan Krajniak (Sme rodina). Hrnko je navyše presvedčený, že Trinh Xuan Thanh nebol v slovenskom vládnom špeciáli, ktorý naša krajina vlani v lete zapožičala vietnamskej delegácii.

Šéf bezpečnostného výboru argumentoval tým, že aj keď sú kamerové záznamy z letiska zničené, všetci členovia delegácie podľa vyjadrení slovenskej polície prešli bezpečnostnou kontrolou a nikto z nich nebol spútaný. Možnosť, že Trinh Xuan Thanha mohli omámiť a prepraviť na falošný pas, označil za dohady slovenskej tlače, ktorá kŕmi aj nemecké noviny.

Podozrenia z únosu vietnamského podnikateľa v parlamente vysvetľovali minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ministerka vnútra Denisa Saková aj dosluhujúci policajný prezident Tibor Gašpar.

Lajčák: Všetko je stále otvorené

Lajčák dnes povedal, že je v prípade zatiaľ všetko otvorené a veci sa vyšetrujú.

„Tie veci sa udiali, vietnamský občan bol unesený z Berlína a našiel sa vo Vietname, čiže to sú veľmi vážne skutočnosti a my sme si aj preto predvolali vietnamského veľvyslanca a požiadali, aby vietnamská strana veľmi jednoznačne zodpovedala otázky, ktoré sa v súvislosti s týmto prípadom zjavili,“ povedal Lajčák.

Minister zahraničných vecí zároveň dodal, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie