Denník N

Videla stovky popráv v Texase a myslela si, že je to najlepší trest. Názor zmenila, keď otehotnela

V americkom štáte Texas ročne popravia najviac väzňov v USA. Michelle Lyonsová sa zúčastnila takmer 300 popráv ako novinárka a neskôr hovorkyňa.

Michelle Lyonsová mala len 22 rokov, keď videla prvú popravu. Po smrti Javiera Cruza si zapísala: „Bola som úplne v poriadku. Mala by som byť rozrušená?“

Sledovala posledné minúty mužov, ktorých v Texase odsúdili na trest smrti. Bola to jej práca – začínala ako reportérka, neskôr bola hovorkyňou Texaského úradu trestného práva.

Len zriedka chýbala pri niektorej poprave a častejšie ako s odsúdenými súcitila s ich obeťami. Aj pri Cruzovej poprave viac myslela na dvoch mužov, ktorých ubil na smrť kladivom. Po tejto poprave nasledovali ďalšie a dodnes ich Lyonsová videla takmer 300. Pre taký vysoký počet popráv na mnohé zabudla a pamätá si len tie, ku ktorým si urobila poznámky.

„Nemôžem si spomenúť na jeho meno, jeho zločin alebo z ktorej časti Texasu pochádzal,“ napísala o poprave odsúdeného, s ktorým sa neprišla rozlúčiť rodina ani priatelia. „V mojej mysli zostali jasné obrysy jeho tváre, akoby mal popravu len včera.“

O svojich skúsenostiach vydala knihu Death Row: The Final Minutes (v preklade Cela smrti: Posledné minúty). Otvorene priznala, že svedectvá popráv boli súčasťou jej povolania a zo začiatku ich vnímala veľmi zjednodušene.

„Bola som za trest smrti, myslela som si, že je to najvhodnejší trest za niektoré zločiny. A pretože som bola mladá a trúfalá, všetko som videla čiernobielo,“ uviedla pre BBC.

Cheesburger ako posledné jedlo

Vo svojej knihe tiež opísala režim väzňa v deň jeho popravy. Do 4.30 sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie