Denník N

Slováci pochopili, že už nie sú hokejoví géniovia, a začali sa podľa toho aj správať

Zľava: Miroslav Šatan, Craig Ramsay a Vladimír Országh. Foto - TASR
Zľava: Miroslav Šatan, Craig Ramsay a Vladimír Országh. Foto – TASR

Slovenskí hokejisti vyhrali nad Bieloruskom 7:4 a ukončili svoje pôsobenie na MS v Dánsku.

Bolo to presne pred rokom, 15. mája 2017. V Kolíne nad Rýnom sa hrali majstrovstvá sveta v hokeji.

Slováci na ne nešli s veľkými ambíciami, z objektívnych dôvodov sa podarilo zložiť jeden z najslabších tímov v histórii. A aj keď si fanúšikovia robili žarty, že úspechom bude, ak sa zachránime, zrejme nečakali, že to naozaj bude realitou.

Pred posledným zápasom mali Slováci štyri body, rovnako ako Dáni. Poslední Taliani mali bod za prehru so Slovenskom po predĺžení.

Na zotrvanie medzi elitou sme potrebovali, aby Dáni získali minimálne jeden bod s Talianmi.

Takmer celý zápas sa hralo bez gólov a Taliani mali viacero sľubných šancí. Dánom sa napokon podarilo skórovať až v čase 57:36, keď presilovku využil Nicklas Hardt. Namiesto radosti však zostal stáť na mieste a odfúkol si.

Taliani sa nevzdali, odvolali brankára a vtedy to prišlo. Alexander Egger dostal prihrávku pred vlastnú bránku a bolo vidno, že je nerozhodný. A keď ste v športe nerozhodný, zvykne sa stať nejaká galiba.

Stalo sa to aj Eggerovi: puk mu skĺzol po čepeli hokejky. Taliani si strelili smiešny vlastný gól. A až vtedy si Slováci definitívne mohli vydýchnuť: zachránili sa.

V tom čase bublal aj konflikt medzi prezidentom zväzu Martinom Kohútom a dvojicou Zdeno Cíger (tréner) – Róbert Švehla (generálny manažér), ktorý vyvrcholil po šampionáte odvolaním tejto dvojice. Pridal sa k tomu aj groteskný televízny duel medzi Cígerom a Kohútom, v ktorom Cíger v priamom prenose neprijal ospravedlnenie.

Profíci

Odvtedy prešiel rok a v slovenskej reprezentácii sa toho zmenilo veľa. Róberta Švehlu vystriedal na pozícii generálneho manažéra Miroslav Šatan. Ten na post trénera zohnal Craiga Ramsayho.

Kanaďan dostal zmluvu na dva roky a viacero úloh. Tou pre verejnosť najviditeľnejšou je pripraviť tím na domáce majstrovstvá sveta v roku 2019. Už teraz môžeme smelo odhadovať, že hanba to (zrejme v Košiciach) nebude.

Po dvoch rokoch by logicky mohol tím prebrať jeho asistent Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice a majster sveta z roku 2002.

Ramsay však dostal aj ďalšiu úlohu: zmeniť slovenský hokej. Znie to abstraktne, ale v podstate je to veľmi jednoduché. Systém, ktorým hrá seniorská reprezentácia, budú musieť dodržiavať aj tréneri mládežníckych výberov od 15 rokov vyššie.

Hokejový zväz má navyše aj takzvaných mandátnych trénerov, ktorých si platí, aby chodili po kluboch a šírili požadovanú filozofiu.

A v čom spočíva ten systém? To sme v nenápadných náznakoch mohli vidieť na februárovej olympiáde v Pjongčangu, výraznejšie sa prejavil na MS v Kodani.

Prvým znakom je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie