Denník N

Skúmajú materiál, ktorý je tenší ako papier a silnejší než diamant. Slovenskí fyzici opísali grafén na úrovni atómov

Grafén pri veľmi nízkej teplote je podľa simulácií slovenských vedcov drsný a plochý. Foto - National Research Nuclear University
Grafén pri veľmi nízkej teplote je podľa simulácií slovenských vedcov drsný a plochý. Foto – National Research Nuclear University

Podľa výsledkov je grafén pokrytý kvantovými vlnami, ktoré sú však na dlhých vzdialenostiach slabšie – membrána je teda pomerne plochá. Na kratších vzdialenostiach sú však tieto vlny silnejšie, preto sa grafén javí ako drsný.

Grafén je dvojrozmerný materiál zložený z atómov uhlíka usporiadaných do tvaru vzájomne pospájaných šesťuholníkov.

Po prvý raz ho izolovali v roku 2003, keď ho vedci pomocou lepiacej pásky odtrhli od grafitu (tuhy v ceruzke).

Neskôr ho stabilizovali na povrchu kremíka a v roku 2010 bola za jeho izoláciu a výskum vlastností udelená Nobelova cena za fyziku.

Grafén je jedným z najviac skúmaných materiálov za ostatných desať rokov. Napríklad je známe, že je miliónkrát tenší než papier, tvrdší než diamant a vodivejší ako meď, no o jeho správaní sa na atomárnej úrovni vieme zatiaľ veľmi málo.

Nový výskum slovenských vedcov posunul hranice poznania grafénu ďalej. Juraj Hašík a Roman Martoňák (obaja z z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK) uverejnili v spolupráci s talianskym fyzikom Eriom Tosattim štúdiu, ktorá vyšla v apríli v žurnále Physical Review B Rapid Communications, v ktorej odhalili, že grafén nie je hladký, ale drsný. Článok bol tiež vybraný ako jeden z tipov vydavateľa.

Pohľad do kvantového sveta

Grafén a iné druhy dvojrozmerných materiálov poskytujú možnosť porovnať náš klasický svet s tým kvantovým. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie