Denník N

Klimatológ: Apríl bol o šesť stupňov teplejší ako priemer, za globálnym otepľovaním je jednoznačne ľudská činnosť

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kým v minulosti pršal jemný dážď, v súčasnosti majú zrážky skôr prehánkový charakter. To znamená, že príde prehánka v trvaní okolo 15 minút, potom je zase teplo, voda nevsiakne do pôdy a rýchlo odtečie alebo sa vyparí. Požiadavky na závlahu stúpnu, vraví klimatológ Milan Lapin.

V rozhovore s klimatológom MILANOM LAPINOM sa dočítate: 

  • ako sa na Slovensku oteplí do konca storočia
  • prečo klesá vlhkosť pôdy na Slovensku
  • prečo nie je vhodné napriamovať a vybetónovať vodné toky
  • ktoré aktivity najviac prispievajú ku klimatickej zmene a aké sú riešenia
  • či Golfský prúd ochladí Európu
  • prečo sa klimaskeptik Václav Klaus mýli
  • ako sa zmení krajina, keď sa o zhruba 15-tisíc rokov začne doba ľadová

Aký bol apríl z hľadiska teplôt?

Tohtoročný apríl bol na celom Slovensku teplotne vysoko nadnormálny a bol o šesť stupňov Celzia teplejší, ako bol dlhodobý priemer apríla v 20. storočí. Tento apríl bol ešte teplejší ako normálny máj. V dejinách merania od roku 1851 sme na Slovensku taký teplý apríl ešte nemali.

Prišlo po zime rovno leto?

Áno, no nie je to otázka len tohto roku. Takéto prípady sa v ostatných 25 rokoch vyskytli viackrát.

Ako si to vysvetľujete?

V minulosti sme mali skoro pravidelnú snehovú pokrývku od 300 metrov nad morom. Sneh napadol v decembri a roztopil sa v marci, vo vyšších polohách až na prelome marca a apríla. Na južnom Slovensku sa niekedy stalo, že sa sneh počas zimy roztopil, ale dosť často vydržal celú zimu. Keď sa na jar topil sneh, pôda sa zavlažila a postupne sa otepľovalo. V súčasnosti máme trvalú snehovú pokrývku v nadmorskej výške od 800 až 1000 metrov. Ale nad tisíc metrov je len 5,4 percenta územia Slovenska. V nižších polohách sa sneh hocikedy cez zimu roztopí a jarné topenie snehu prakticky zmizlo. Z toho dôvodu pôda na jar veľmi rýchlo vyschne a nastúpia vysoké teploty.

Ako súvisí topenie snehu s otepľovaním?

Keď sa na jar topil sneh, pôda bola vlhká a otepľovalo sa postupne, lebo teplo sa spotrebovalo na topenie snehu a následný výpar. Ak je na jar pôda suchá, lebo sa netopil sneh, vzduch sa veľmi rýchlo prehreje, aj preto, že v apríli je slnečné žiarenie také silné ako v auguste. V súčasnosti vidíme, že už v apríli bola niekde suchá vegetácia a objavujú sa lesné požiare, tak ako v Kežmarských Žľaboch.

Milan Lapin (1948) 

Foto N – Tomáš Benedikovič

je popredný slovenský klimatológ. V rokoch 1971 až 1996 pracoval na rôznych pozíciách v Slovenskom hydrometeorolo­gickom ústave. V súčasnosti pôsobí ako profesor fyziky v Oddelení meteorológie a klimatológie Katedry astronómie, fyziky Zeme a meteorológie na UK v Bratislave.

Aký bol apríl z hľadiska úhrnu zrážok?

Zrážok bolo málo, na úrovni zhruba 50 percent dlhodobého priemeru. Najmenej zrážok bolo na severozápade Slovenska, na Orave a Kysuciach. Tam sa to nestáva často, ale nemá to také závažné dôsledky ako na juhu, kde je trvalo málo zrážok a deficit vlahy v pôde. Tu stačí, aby bolo horúce počasie týždeň alebo dva a vlaha sa spotrebuje na výpar, takže je sucho. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Rozhovory

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie