Denník N

Kreslil v škole, aby sa nenudil, dnes jeho obrázky poznajú na celom svete

Dnešné vydanie novín ilustroval Laurent Moreau svojimi dielami.
Dnešné vydanie novín ilustroval Laurent Moreau svojimi dielami.

Keď prestanete kresliť ako dieťa, je jasné, že aj v dospelosti tak kreslíte. Napredovať môže každý, ale nemá to zmysel, ak vás to nebaví, hovorí jeden z najlepších francúzskych ilustrátorov Laurent Moreau, ktorého diela sú v stredajšom vydaní Denníka N.

Keď k nemu prišla ponuka ilustrovať adaptáciu slávnej Knihy džungle, v prvom momente sa toho zľakol. Britský autor Rudyard Kipling napísal poviedky o Mauglím a svete, kde vládnu „pravidlá džungle“ koncom 19. storočia. Odvtedy už tento príbeh dostal toľko vizuálnych podôb, že niet divu nad jeho váhaním. „Čo by som ja tomuto svetoznámemu príbehu mohol priniesť, ako by som ho mohol ešte znázorniť?“ pýtal sa sám seba Laurent Moreau, kým sa rozhodol.

Najprv chcel vydavateľstvu ihneď povedať rázne nie, no nedalo mu to. „Nebuď hlúpy, nepremárni takúto príležitosť, povedal som si napokon,“ hovorí francúzsky ilustrátor, ktorý má na svojom konte už množstvo úspešných titulov a spoluprác s výbornými autormi.

Len čo sa odhodlal, všetko už išlo rýchlo a hladko. Dokonca má pocit, že práve práca na Knihe džungle, ktorej príbeh na stranách prerozprávala spisovateľka Véronique Ovaldé, mu pomohla a posunula jeho prácu ešte kamsi vpred.

V týchto dňoch vychádza slávny príbeh v krásnej ilustrovanej verzii aj po slovensky v preklade Kataríny Viard vo vydavateľstve Monokel. Laurent Moreau príde aj do Bratislavy. Vernisážou jeho výstavy v galérii Francúzskeho inštitútu sa vo štvrtok začína hlavný program knižného festivalu BRaK.

Adaptácia slávneho príbehu o Mauglím v podaní Véronique Ovaldé, ktorý ilustroval Laurent Moreau, práve vyšiel v slovenčine pod značkou Monokel.

Výstava originálnych kresieb a malieb Laurenta Moreau bude v galérii Francúzskeho inštitútu do 19. júna, je súčasťou Bratislavského knižného festivalu BRaK.

Kresliť raz vedel každý

„Rozhodne je jednoduchšie pracovať na zadaní, hoci aj na takom, akou bola Kniha džungle, ako na vlastnom knižnom projekte,“ hovorí Laurent Moreau. Vtedy je vraj ešte náročnejší a potrebuje aj viac času. „Je to zvláštne, ale cítim sa menej slobodne, keď pracujem na vlastnom nápade. Šťastný a spokojný som až vtedy, keď je to hotové a kniha vytlačená,“ dodáva.

Ešte je len tridsiatnik, ale jeho vizuálny štýl je rozpoznateľný a úspešný nielen doma vo Francúzsku, kde patrí medzi hviezdy. Má za sebou viacero spoluprác s výbornými autormi literatúry pre deti, vlastné knižné projekty, ale aj editoriálovú a voľnú tvorbu. Jeho ilustrácie už boli v The New York Times aj vo francúzskych Le Parisien. A popri tom sa ešte stále snaží kresliť alebo maľovať len tak, pre radosť.

„Priznávam, že nie vždy je to tak a niekedy mi to radosť nerobí. Stále sa však snažím

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Umelecké noviny

Kultúra

Teraz najčítanejšie