Denník N

MS 1998: Bol to romantik a génius. Bergkampov gól dokázal, že najväčšia elegancia je v jednoduchosti

Dennis Bergkamp nikdy nevyhral Zlatú loptu, ale pred dvadsiatimi rokmi dal Argentíne krásny gól, ktorý patrí k najlepším v histórii.

Štvrťfinálový duel Argentíny s Holandskom na MS 1998 smeroval za stavu 1:1 do predĺženia, keď ho pár sekúnd pred koncom rozhodol „Nelietajúci Holanďan“ Bergkamp gólom, v ktorom by ste nenašli chybu.

Nabehol si na dlhú loptu Franka De Boera až do súperovej šestnástky, vo vysokej polohe si ju po výskoku perfektne spracoval, prehodil v šprinte do protipohybu prekvapeného obrancu Roberta Ayalu a dostal sa až pred brankára Carlosa Rou. Hoci v tej pozícii by bola najprirodzenejšia strela ľavačkou, Bergkamp zakončil pravou nohou do vzdialenejšieho horného rohu.

„Perfektný zápas nikdy neodohráte. Ale myslím si, že tento samotný moment bol perfektný,“ povedal Bergkamp vo svojej autobiografii s názvom „Stillness and Speed“ (Pokoj a rýchlosť).

„Ste v tom momente. Ide o ten pocit. Po prvých dvoch dotykoch… ten moment! Dáte tomu úplne všetko. Je to, ako keby celý váš život viedol k tomu okamihu,“ spomínal v rozhovore pre The Blizzard. Potreboval naň iba tri základné futbalové dotyky, predvedené na technicky dokonalej úrovni.

Jednoduchosť a perfektnosť

Bergkamp bol futbalovým umelcom, ktorý sa však nikdy na ihrisku nepredvádzal. Jeho najväčšia prednosť spočívala v jednoduchosti. Dokázal jednou prihrávkou vyradiť z hry niekoľkých protihráčov naraz a z asistencie mal rovnakú radosť ako z gólu. Bol veľkým perfekcionistom a dokonalosť vyžadoval aj od všetkých okolo seba.

„Stanovujete si pre seba ciele. Keď ich dosiahnete, chcete sa posunúť ďalej. Latku dvíhate vyššie a vyššie, a preto nikdy nie je nič dosť dobré. Chcete dosiahnuť perfektnosť. Nikdy to nie je najlepšie, ale môžete to stále dosiahnuť. Vyleziete na jeden vrch a vidíte vyšší,“ povedal.

V roku 1995 prišiel do Arsenalu po tom, ako sa nedokázal výraznejšie presadiť v talianskom Interi Miláno. Za 2,5 milióna libier bol najdrahším hráčom v histórii klubu a trvalo mu, dokedy si na ostrovný futbal zvykol.

Keď ho na ihrisku faulovali, hneval sa na rozhodcu, zatiaľ čo fanúšikovia Arsenalu od neho chceli, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História MS vo futbale

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie