Denník N

Budúcnosť je v hororoch, aj v tých celkom tichých

John Krasinski vo filme Tiché miesto. Foto - CinemArt
John Krasinski vo filme Tiché miesto. Foto – CinemArt

Horory sa v súčasnosti vracajú na výslnie. Najnovším dôkazom v kinách je postapokalyptické Tiché miesto, ktoré odvážne experimentuje so zvukom.

Zažívame zlatú éru filmového hororu. Niektorým to pripomína sedemdesiate roky, keď v kinách vládol Exorcista, podľa iných dokonca vraždiaci klauni, zlovestné bábiky alebo nadprirodzené prízraky onedlho vystriedajú unavených superhrdinov a zachránia pred úpadkom Hollywood. Isté je, že hororom sa darí.

Pred pár rokmi by málokto povedal, že okrajový žáner pre tínedžerov, za aký sa horor často zvykne považovať, utŕži za víkend 180 miliónov dolárov (adaptácia knihy To od Stephena Kinga), zabojuje na Oscaroch (satirický horor Uteč!) a upúta poroty na artových festivaloch (kanibalský Raw v Toronte či tento rok snímka Hereditary v Sundance).

Úspech filmu Tiché miesto teda nie je prekvapením preto, že je to horor. Ani preto, že autorom je herec, ktorý nie je hororový fanatik. A nie preto, že John Krasinski, známy z televízneho seriálu The Office, obsadil sámého seba vedľa svojej manželky, herečky Emily Blunt.

Ak je niečím prekvapivý príbeh jednej rodiny, ktorá musí čelí slepým, ale na zvuk citlivým mimozemským monštrám, tak je to jej odvaha experimentovať.

Diváci sa hrnú do kín na príbeh takmer bez dialógov, kde sa komunikuje posunkovou rečou a podstatné informácie z príbehu sprostredkúva zvuk a ruchy okolia. Po Dunkirku Christophera Nolana je tu ďalši film s rafinovaným zvukovým dizajnom na princípe delikátnej práce s ruchmi, alebo práve ich absenciou – s tichom.

Zvuk znamená smrť

Príchod monštier z vesmíru zdecimoval ľudstvo, prežili len malé komunity ľudí. Mimozemskí votrelci sú slepí, chýbajú im zrakové orgány, ale padnúť špendlík na podlahu počujú na kilometer. Preto každý, kto chce prežiť, nesmie robiť hluk.

Rodine sa darí prežiť, vďaka tomu, že ovláda posunkovú reč – jedna dcéra je nepočujúca. Bývajú a gazdujú na statku pri lese. Chodia bosí, po špičkách a po cestičkách vysypaných pieskom. Aj najmenší zvuk im môže priniesť smrť. Votrelci útočia bleskovo a brutálne.

Tiché miesto je survival dráma s votrelcami namiesto zombíkov a jej sila spočíva v jej jednoduchom nápade. Musíte sa pritom preniesť aj cez diery v logike a nie úplne domyslené motívy.

Teda nepýtať sa na to,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie