Denník N

Hamas chce mučeníkov a Izrael mu ich dodáva

Foto - ap
Foto – ap

Presun americkej ambasády do Jeruzalema protesty v Gaze nevyvolal, obe strany sa snažia prelomiť dlhodobý pat.

Izrael má jeden z najvyspelejších zbrojných priemyslov na svete a patrí k lídrom na poli vojenského výskumu, pripomenula na demonštrácii proti použitiu neprimeraného násilia na hraniciach s Gazou poslankyňa malej opozičnej izraelskej strany Meretz. Je preto ťažké uveriť, že ešte neprišiel na lepšie riešenie a na zastavenie Palestínčanov snažiacich sa prekročiť hranice židovského štátu musí používať ostreľovačov s ostrými nábojmi.

Izraelská opozícia má v tomto bode pravdu: používanie ostrých nábojov proti civilistom je neprijateľné. Platí to, aj keď väčšina obetí posledných zrážok na hranici podľa správ zomrela skôr na následky (teoreticky nesmrtiaceho) slzného plynu, než rukou ostreľovača. Ani použitie takzvaných nesmrtiacich zbraní nikdy nezaručí, že nebudú žiadni mŕtvi.

Platí to napriek tomu, že izraelská armáda bránila hranice vlastného štátu, v tomto prípade dokonca tie, ktoré sú medzinárodne prijímané. A platí to, aj keď protesty zďaleka neboli len pokojné a hlavným zámerom organizátorov demonštrácií bolo práve to, aby Izrael vyprovokovali k takémuto masakru.

Teroristické hnutie Hamas vládnuce Gaze si životy vlastných ľudí príliš neváži, pokojne ich posiela na samovražedné atentáty. Jeho hlavným propagandistickým nástrojom najmä smerom k zahraničiu sú obrazy palestínskych obetí, najlepšie detí, a pohreb každej takejto obete mu poslúži na ďalšiu demonštráciu a ďalšie podnecovanie nenávisti. Protesty na hranici Hamasu slúžili najmä na výrobu mučeníkov a na opätovné získanie medzinárodnej pozornosti, ktorá sa v posledných rokoch zameriava inam, napríklad na Sýriu.

Silové riešenie

Problém je, že na druhej strane dnes stojí vláda, ktorá tiež verí skôr v silové riešenie než vo vyjednávanie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Izraelsko-palestínsky konflikt

Komentáre

Teraz najčítanejšie