Denník N

Štyri vlastnosti, ktoré majú ľudia a architektúra spoločné

Pri hodnotení architektúry nám môžu pomôcť vlastnosti, aké si všímame aj na ľuďoch.
Pri hodnotení architektúry nám môžu pomôcť vlastnosti, aké si všímame aj na ľuďoch.

Architekt Juraj Benetin dáva tip na to, ako hodnotiť architektúru jednoducho a neostať pritom iba pri povrchnom „páči – nepáči“.

Benjamín Brádňanský sem už napísal, že vlastný vkus si netreba mýliť s krásou, že architektúra sa nedá hodnotiť spôsobom „páči – nepáči“. Ale ako sa teda má človek pozerať na architektúru, ako ju má hodnotiť? Mám pre vás jeden tip. Skúste dať architektúre ľudské vlastnosti.

Ohodnotiť človeka je nesmierne zložité, ale všetci to nakoniec nejako dokážeme. Chce to len čas, trpezlivosť a vnímavosť. Podobné je to s architektúrou. Toto je voľný výber štyroch vlastností, ktoré si všímame na ľuďoch a mohli by sme si ich všímať aj na architektúre.

1. Prvý dojem

Zdalo by sa, že hneď prvou kategóriou si odporujem. Veď ide o dojem. Keď spoznáte človeka, prvé sekundy vášho stretnutia môžu definovať váš vzťah na roky dopredu. Charizmatickí ľudia a dobrá architektúra takisto majú veľmi dobre naplánovaný prvý dojem. Nejde o náhodu.

Keď som ako študent architektúry prvýkrát zišiel po točitom schodisku do dennej časti vily Tugendhat v Brne, doslova mi vyrazilo dych a zatočila sa mi hlava. Dodnes je to môj najsilnejší neracionálny zážitok z architektúry. Keď nabudúce vstúpite do nejakého priestoru, ktorý sa dá nazvať architektúrou, dobre si všímajte, ako na vás pôsobí prvé sekundy, a zapamätajte si ten pocit.

Vila Tugendhat v Brne.
Vila Tugendhat v Brne.

2. Empatia

Empatia je nesporne vznešená ľudská vlastnosť a dá sa vystopovať aj v architektúre. Ľudská a spoločenská empatia patria do povinnej výbavy architektov a architektúry. (Potvrdí vám to každý, kto navrhoval byt alebo rodinný dom pre svojho kamaráta s manželkou.)

Ak ste niekedy boli na pohrebe v bratislavskom krematóriu, stali ste sa svedkom takmer dokonalej architektonickej empatie. Architekt Milučký sa vcítil do otrasného zážitku, ktorým je pohreb, a urobil všetko pre to, aby nám to uľahčil. Otvorený pohľad, zalesnený svah línie, ktoré akoby vyprevádzali duše von. Uvoľnil zovretie smútku a vypustil ho von, aby sa rozpustil v nekonečnom priestore. Ak ste niekedy boli na pohrebe v dome smútku, kde ste sa pozerali do tmavej steny s krížom, viete, o čom hovorím. Architekt v tomto prípade mohol urobiť málo, ale urobil to dokonale.

Krematórium od Ferdinanda Milučkého v Bratislave. Foto - Petra Bošanská.
Krematórium od Ferdinanda Milučkého v Bratislave. Foto – Petra Bošanská

3. Pravdovravnosť

Nikto nemá rád falošných ľudí, ktorí tvrdia jedno a robia druhé, zastierajú, kamuflujú a manipulujú. Dávajte si na to pozor aj v architektúre, pretože aj v architektúre je veľmi lákavé klamať. Plast sa tvári ako drevo, nový dom sa tvári ako starý, vila v Malinove sa tvári ako z Toskánska, Bratislava sa tvári ako veľkomesto.

Vo švajčiarskych horách leží dedinka Vrin, ktorá má zaujímavého starostu. Je ním architekt Gion A. Caminada, ktorý od 70. rokov transformuje toto miesto na svoj obraz. Jeho tvorba je skvelým príkladom architektonickej „naozajskosti“. Naozajstné materiály, väzba na miesto a históriu bez hlúpeho napodobňovania. Zdanlivo banálna horská architektúra zabezpečila autorovi kultový status a malej dedinke autobusy plné archituristov.

Dedinka Vrin vo Švajčiarsku láka turistov vďaka svojej architektúre. Foto - Matúš Grega - Jakub
Dedinka Vrin vo Švajčiarsku láka turistov vďaka svojej architektúre. Foto – Matúš Grega-Jakub

4. Politické názory

Rozčuľuje vás kamarát na Facebooku, ktorý zverejňuje agresívne sprostosti o juvenilnej justícii, ukrajinskom konflikte alebo gejoch? Nielen ľudia majú politické názory. Je dobré si ich všímať aj v architektúre, ktorá odnepamäti slúžila na šírenie otrasných myšlienok alebo na budovanie kultu osobnosti. Všímajte si, pre koho a prečo sa architektúra tvorí. Albert Speer bol nesporne dobrý architekt, ale jeho návrhy presne také obludné ako myšlienky NSDAP.

Bjarke Ingels je jedným z najvychytenejších architektov súčasnosti. Stavia po celom svete, okrem iného symbol ekologickej a demokratickej architektúry v 21. storočí, novú centrálu Google v Silicon Valley. Okrem toho však stavia aj obrovský projekt v Azerbajdžane Zira Island pri hlavnom meste Baku pod osobným dohľadom milovaného vodcu Gejdara Alijeva. Vraj práve na jeho popud silueta projektu kopíruje siluetu siedmich posvätných vrchov Azerbajdžanu. Milé. Večný pomník ropnej diktatúry.


Projekt Zira Island v Azerbajdžane.
Projekt Zira Island v Azerbajdžane.

Dalo by sa pokračovať. Architektúra sa nedá hodnotiť len na základe dojmov a vkusu, pretože je aspoň taká komplexná ako ľudská povaha. Preto skôr ako nejakú architektúru odsúdite, doprajte si trochu času lepšie ju spoznať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie