Denník N

Študenti, čo organizujú simulovaný Európsky parlament: Námestia poznačia celú našu generáciu

Sára Soľárová, Albert Vrzgula, Jasna Cifrová. Foto N – Katarína Kiššová
Sára Soľárová, Albert Vrzgula, Jasna Cifrová. Foto N – Katarína Kiššová

Študenti z Leaf Academy chcú, aby sa mladí viac zaujímali o Európsku úniu a nebrali jej výhody ako navždy danú samozrejmosť. Organizujú modelový europarlament, kde riešia témy od vesmírneho programu až po sexuálne obťažovanie.

Jasna Cifrová (18) je študentkou Leaf Academy. Okrem Modelového Európskeho parlamentu organizuje aj podujatia TEDxYouth a súťažne sa venuje debatovaniu.

Sára Soľárová (20) je študentkou Leaf Academy a je prezidentkou Modelového Európskeho parlamentu. Zúčastňuje sa modelových zasadnutí Organizácie Spojených národov a zapája sa do mládežníckej politiky.

Albert Vrzgula (18) je študentom Leaf Academy. Je marketingovým šéfom Modelového Európskeho parlamentu. Organizuje školské kultúrne podujatia a vymýšľa nové formy vzdelávania pre mladších žiakov.

Organizujete Modelový Európsky parlament. Kto sa doň môže zapojiť?

Jasna: Všetci stredoškoláci a študenti prvého ročníka vysokých škôl zo Slovenska a zo zahraničia. Hlásia sa najmä Slováci, ale máme študentov aj z Rakúska a Česka.

Sára: Myšlienku sa snažíme šíriť najmä mimo Bratislavy, pretože práve odtiaľ sme mali najviac ľudí minulý rok. Pochádzam z východu a je pre mňa dôležité vytvárať príležitosti pre študentov aj tam.

Čo budú študenti v Modelovom Európskom parlamente robiť?

Sára: Podujatie trvá od piatka do nedele. Tí, ktorí v Modelovom Európskom parlamente ešte neboli, môžu prísť vo štvrtok, keď robíme workshop pre začiatočníkov, kde im vysvetlíme, ako celé podujatie funguje či akú štruktúru má Európsky parlament. Otváraciu ceremóniu budeme mať na Právnickej fakulte Univerzity Komenského. Následne študenti v piatok a v sobotu zasadajú vo výboroch. Tento rok máme 15 delegácií, ktoré zastupujú nejaký štát. Jedna delegácia pozostáva zo šiestich ľudí, pretože aj výborov máme šesť. Každý je teda zaradený do jedného výboru. Vo výbore diskutujú o problémoch a o témach danej komisie a hľadajú na ne spoločné riešenia. V nedeľu je snem, kde pred všetkými výbory odprezentujú rezolúcie, ku ktorým dospeli, a v pléne sa hlasuje za ich prijatie.

Postupujú študenti na medzinárodnú úroveň?

Jasna: Áno. To bol aj jeden z dôvodov, prečo sme sa to rozhodli organizovať. Dovtedy to fungovalo tak, že keď študent nepoznal tých správnych ľudí alebo nemal povedomie o tejto udalosti, tak sa ani nedostal k príležitosti zapojiť sa do Modelového Európskeho parlamentu. My sme si povedali, že bude fajn, ak všetci stredoškoláci na Slovensku dostanú príležitosť spoznať bližšie Európsku úniu, našu komunitu a atmosféru tohto podujatia. Predseda výboru nominuje jedného študenta na medzinárodné kolo. Prezidenti výborov nám organizátorom po podujatí pošlú hodnotenie všetkých členov komisií, opíšu ich zapájanie sa do diskusií, ako argumentovali a podobne. Vyberú troch najlepších; toho prvého posielame na medzinárodné kolá a tých druhých a tretích posielame na euroregionálne, napríklad podujatie na úrovni strednej a južnej Európy.

Aké budú výbory a o akých témach budú študenti diskutovať?

Jasna: Výbor o ekonomike, kde sa bude diskutovať o európskom vesmírnom priemysle. Výbor o medzinárodnom obchode, kde riešime to, že Únia sa dlhodobo spolieha na Rusko v dovoze ropy. Budeme o tom diskutovať v kontexte, že Rusko je nestabilné a robí nepredvídateľné kroky a či je bezpečné sa naň spoliehať. Ďalším je výbor o rodovej rovnosti. Myslíme si, že hnutie #MeToo otriaslo spoločnosťou, takže budeme diskutovať aj o sexuálnom obťažovaní. Výbor o konštitučných záležitostiach bude diskutovať o krajinách Únie, ktoré sa odklonili od centrálnych európskych hodnôt. Budeme rozoberať, ako s týmito krajinami spolupracovať a čo urobiť, aby sme ich vrátili k európskym hodnotám. Komisia o občianskych slobodách sa bude zaoberať aktuálnou témou sociálnych sietí, falošných správ a ohrozením novinárov. A nakoniec výbor o životnom prostredí, kde vymyslíme vlastné dohody, ktoré chceme uzavrieť, a ako ich aj splniť a dosiahnuť stanovené ciele v ekologickej oblasti.

Prečo simulujete práve Európsky parlament?

Sára: Sme v Európskej únii a v rámci Únie sme mali najnižšiu volebnú účasť vo voľbách europoslancov. Druhým dôvodom je nárast euroskepticizmu. Toto je jedna z možností, ako priblížiť mladým fungovanie Únie a parlamentu, aby tomu lepšie rozumeli. Je to prebudenie pre mladých, že tie problémy, ktorým čelíme, nie sú iba národné. Sme takí pospájaní, že naše problémy sa týkajú aj iných. Mnoho ľudí si myslí, že o všetkom rozhoduje len Francúzsko a Nemecko, ale nie je to pravda. Aj Slovensko je hráč a prispievame veľkým podielom k riešeniam a diskusiám v europarlamente. A zároveň chceme ukázať starším politikom, že aj mladí ľudia sú schopní vyprodukovať niečo konštruktívne, čo má zmysel a hodnotu.

Hovoríte, že máme nízku účasť v eurovoľbách a stúpa euroskepticizmus. Ako by ste mladým vysvetlili, prečo je výhodné byť súčasťou Únie?

Albert: Zákony a pravidlá, ktoré prijíma Európska únia, sa nás týkajú. Týkajú sa nás rovnako ako zákony prijímané v Národnej rade. Niekedy sú lepšie napísané ako tie naše „národné“ zákony. Chránia nás pred mnohými hrozbami, najmä v obchodnom sektore, napríklad ochrana spotrebiteľa. To sú zákony, ktoré sa nás ako ľudí dotýkajú dennodenne, pomáhajú aj Slovákom bojovať proti nekalým praktikám a tieto zákony pochádzajú z dielne europarlamentu. To je jeden veľmi konkrétny príklad.

Jasna: Veľa mladých ľudí vníma Európsku úniu aj europarlament ako niečo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Slovensko

Teraz najčítanejšie