Denník N

Čo ak si vypijem večer pivo či víno pred svojimi deťmi? Ohrozí to ich vývoj alebo vzťah k alkoholu?

Ilustračné foto - Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Čitateľka si dlho myslela, že ak pije len striedmo a zodpovedne, môže to robiť aj pred svojimi deťmi. Keď však videla iných rodičov, ktorí si pripijú, až keď deti zaspia, stratila istotu a poslala otázku poradkyni.

Píše Meghan Leahyová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

 

Meghan Leahyová je certifikovaná rodičovská poradkyňa a vo Washington Post vedie poradňu o rodičovstve.

Otázka:

Máme dve deti – štvorročné a poldruharočné – a bývame v Belgicku, kde sa robia fantastické pivá. Nikdy sa neopíjame, no k večeri si často dáme jedno pivo alebo pohár vína, zatiaľ čo deti jedia spolu s nami a rozprávame sa.

Myslela som si, že je dobré, ak deti vidia, že pijeme zodpovedne, neopíjame sa, ale skôr oceňujeme komplexnú chuť vína. Na návšteve u švagrovcov som si však všimla, že kým deti neuložia do postele, nenalejú si ani kvapku. Zarazilo ma to.

Moja štvorročná dcérka nedávno pred mojimi rodičmi vyhlásila, že keď vyrastie, chce piť ružové víno. Dedko jej na to odvetil, že niektorí dospelí si vyberú možnosť nepiť žiadne víno.

Čo by ste mi poradili? Máme začať alkohol skrývať, alebo môžeme pokračovať v pití ako doteraz? Pitie je súčasťou našej kultúry, chcem si byť preto istá, že moje deti budú mať v dospelosti k alkoholu správny prístup.

Odpoveď:

Kladiete mi hneď dve otázky – či by ste mali alkohol pred deťmi skrývať a ako sa uistiť, že v dospelosti k nemu budú pristupovať zodpovedne. Obe sú veľmi dôležité.

Nie je dôvod myslieť si, že ak budete svoje popíjanie skrývať, zlepší to vzťah vašich detí k alkoholu. Alkoholizmus je mnohovrstevný problém a deti, ktoré v dospelosti začnú piť, to robia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie