Denník N

Vyháňanie talentov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď sa návrat elít zmení na hanbu.

Prvýkrát ma to zarazilo, keď si môj otec musel na Slovensku nostrifikovať profesúru z ČR. Prečo sa diplom v najbližšom jazyku neakceptuje v susednej krajine, v EÚ?

Violončelista Jozef Lupták mi prezradil, že mu u nás neuznali diplom s vyznamenaním z londýnskej Royal Academy. Tri roky učil na konzervatóriu v najnižšej platovej triede. Ani gitaristke Miriam Rodriguez Brüllovej nechceli na VŠMU uznať titul z prestížnej kanadskej univerzity. Svojho slávneho profesora Álvara Pierriho nasledovala z Montrealu do Viedne, kde s jej zahraničným diplomom na postgraduálnom stupni nemali problém.

Slovenské bizarnosti s uznávaním dokladov o vzdelaní som si naplno uvedomil, keď som sa spoznal s klavíristom Ivanom Koskom. Po konzervatóriu pokračoval v štúdiu na špičkových školách v Taliansku a Anglicku. Nakoniec skončil v USA, kde si urobil doktorát.

Deväť rokov pôsobil ako pedagóg na špičkových univerzitách, jeho triedami prešlo tisíc študentov hudobnej teórie aj praxe. Preložil niekoľko odborných kníh, napríklad famóznu Scrutonovu Estetiku hudby. A ešte aj stíhal sólovo hrávať na rôznych miestach sveta. Ale začalo mu byť smutno za domovom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Komentáre

Teraz najčítanejšie