Denník N

Rektor Univerzity Komenského Mičieta: Keď ruskí študenti videli, kde budú u nás bývať, tak po troch dňoch odišli

Foto - Univerzita Komenského
Foto – Univerzita Komenského

Karol Mičieta je sedem rokov rektorom na našej najväčšej Univerzite Komenského. Študenti odchádzajú do zahraničia podľa neho aj preto, že na Slovensku je úradnícka arogancia a nemáme mladých kde slušne ubytovať.

V rozhovore sa dočítate:

  • či musel vymenovať do funkcie ľudí, s ktorými nesúhlasil
  • či je v poriadku, že na univerzite pôsobí Gustáv Murín
  • prečo tak dlho na univerzite učil Ján Cuper
  • ako univerzita prežila bez eurofondov
  • ako by sa mohli spájať univerzity v Bratislave
  • v čom sú lepší ako Masarykova univerzita v Brne
  • kto bol podľa Mičietu najlepší minister
  • aké sú hlavné problémy s novými vysokoškolskými zákonmi

Rektorom ste od roku 2011. Na čo ste najviac hrdý?

Je toho viac. Podarilo sa nám začať integrovať vedu na univerzite, vybudovali sme Vedecký park UK. Zatiaľ sme na začiatku, lebo máme problém s jeho financovaním, keďže sa nemôžeme uchádzať o eurofondy. Snáď sa to neskôr zmení. A podarilo sa nám ho aj ekonomicky stabilizovať – sme udržateľní. Figurujeme medzi významnými univerzitami vo svete, v prestížnych rebríčkoch sa pohybujeme ako jediný reprezentant Slovenska medzi 400. až 500., alebo 500. až 700. miestom, pričom v aktuálnom rebríčku Round University Ranking sme tento rok obsadili 391. pozíciu. Chceme byť a aj sme atraktívni pre zahraničných študentov, na UK v súčasnosti študuje takmer jedenásť percent študentov zo zahraničia. Máme síce menej študentov zo Slovenska kvôli demografickému vývoju, ale podiel záujemcov o štúdium máme v rámci slovenských univerzít aj tak najvyšší.

Rektorom budete do januára, kandidovať už znova nemôžete. Nie je vám to ľúto, že končíte ako rektor?

Mnohé veci, ktoré som chcel stihnúť, sú náročnejšie, ako som si myslel. Rektor je dnes mediátor, koordinátor, ale mnohé veci musia schváliť orgány fakúlt. Ak neporušia zákon, nemôžem zasiahnuť. Aj keď sa medializuje, že je niekde akademický funkcionár z niečoho podozrivý, musím ho vymenovať. Keď rozhodne kolektívny orgán fakulty, nemám právo to zmeniť alebo inak rozhodnúť. Ak vedecká rada fakulty rozhodne, že tento človek bude docent, nemám právo mu nedať diplom.

Odporučili ste niekedy, aby skúsili vymenovať niekoho iného?

Nemôžem odporúčať.

V osobných rozhovoroch im to môžete povedať.

Ľudia volia tajne. Môžem prísť a povedať, čo si o tom myslím, ale niekedy to môže byť kontraproduktívne. Nezasahoval som do týchto vecí a kontroloval som len, či postupovali správne.

Vymenovali ste za tých sedem rokov dekana, s ktorým ste nesúhlasili?

Mal som odlišný postoj, ale nie je dôležité, o koho išlo. Je to len môj osobný názor a ten v tomto prípade nie je rozhodujúci. Treba si uvedomiť, že funguje fakultná akademická samospráva. Sledujem procedúru, aby sa dodržiavali zákony a naše vnútorné procesy.

Čo vám na nich prekážalo?

Nevyzretosť osobnosti. V ich vnútornej akademickej sfére boli vnímaní

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie