Denník N

Dcéra a kamarátka poslankyne SNS robia kariéru v štátnych podnikoch, ktoré spadajú pod jej stranu

Eva Antošová je jedinou poslankyňou SNS vo výbore pre pôdohospodárstvo, vďaka čomu má vplyv aj na ministerku Matečnú. Foto - SNS
Eva Antošová je jedinou poslankyňou SNS vo výbore pre pôdohospodárstvo, vďaka čomu má vplyv aj na ministerku Matečnú. Foto – SNS

Ľudia z okolia Evy Antošovej až nápadne často obsadzujú posty vo firmách, za ktoré zodpovedajú jej stranícki kolegovia z ministerstva pôdohospodárstva.

Natália Antošová sa v práci pre podnik Agrokomplex našla. V telefonickom rozhovore s nadšením rozpráva o tom, ako chce tomuto štátnemu výstavisku vrátiť medzinárodnú slávu. „Agrokomplex doteraz nemal ambície ísť do sveta, ale snažím sa to zmeniť.“

Vo firme so 160 zamestnancami Antošová rýchlo napreduje. Prijali ju začiatkom roku 2017 ako jednu z asistentiek riaditeľa. O rok neskôr ju povýšili a momentálne pôsobí ako poverená šéfka ekonomického úseku.

Pod sebou má asi desať ľudí a popri tom stíha aj zahraničné cesty. Vo februári letela v delegácii s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou (SNS) na výstavu Gulfood do Dubaja. „Mám vysokoškolský diplom z USA, hovorím tromi cudzími jazykmi. Pre firmu vytváram nové kontakty, od diplomatov až po zahraničných vystavovateľov,“ vysvetľuje.

Jej predchodcovia mali iné starosti. Šéf ekonomického úseku sa má obvykle starať o mzdy, účtovníctvo či evidenciu majetku. Antošovú však viac napĺňajú medzinárodné vzťahy.

„Zobrala som si to ako dobrovoľné rozšírenie svojej funkcie na ekonomickom úseku. V Agrokomplexe nemáme pre zahraničné vzťahy dosť ľudí, ja tejto oblasti rozumiem a baví ma,“ dodáva Antošová.

Pripomína, že vyštudovala poľnohospodársky odbor na Louisiana State University a tiež to, že v rámci vysokoškolskej praxe rozvíjala kontakty medzi rôznymi univerzitami. „Mala som ponuky aj v USA, ale rozhodla som sa ísť do Agrokomplexu.“

Ministerstvo: Dcéru nemôžeme diskriminovať

V rozhovore sa zasekneme až pri otázke, ako sa vlastne do štátnej firmy dostala. Zareagovala na nejaký inzerát? Poslala si ako čerstvá absolventka životopis a čakala, či ju pozvú na pohovor? „Na tieto veci sa spýtajte ministerstva,“ odpovedá.

Hovorca ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik vysvetlil, že Antošová nahradila pracovníčku, ktorá odišla na materskú. Keď o rok neskôr skončil na čele ekonomického úseku námestník, voľba padla na Antošovú.

„Podľa bežnej praxe vo väčšine podnikov sa najprv zisťuje, či uvoľnený post môže prebrať niekto zvnútra. Pani Antošová spĺňa v tomto ohľade všetky predpoklady,“ hovorí Feik.

Je tu však ešte jedna súvislosť, ktorá mohla zohrať úlohu. Natália Antošová je dcérou poslankyne SNS Evy Antošovej, ktorej strana ovláda aj ministerstvo pôdohospodárstva.

Poslankyňa Eva Antošová so svojou dcérou Natáliou, toho času poverenou vedením ekonomického úseku v Agrokomplexe. Foto – Facebook N. Antošovej

Aj poslankyňa Antošová má k Agrokomplexu blízko. Jej strana riadi rezort pôdohospodárstva, ktorý za tento podnik zodpovedá.

Ona sama je jedinou členkou parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo za SNS, vďaka čomu je v pravidelnom kontakte s ministerkou Gabrielou Matečnou. Zároveň vedie okresnú organizáciu SNS v Nitre, ako čestný hosť bežne Agrokomplex navštevuje.

Tvrdí však, že kariéra jej dcéry s tým nemá nič spoločné. „Neviem, či si myslíte, že ľudia so vzdelaním a chuťou pracovať by mali skončiť na úrade práce len preto, že sa narodia niekomu známemu. Je to voči nim diskriminácia,“ hovorí poslankyňa.

Podobne to vidí aj ministerstvo riadené Antošovej kolegami zo SNS, ktoré je s prácou Natálie spokojné. Podľa hovorcu začali zahraničné potravinárske firmy a štátne inštitúcie naraz prejavovať záujem o účasť na veľtrhoch Agrokomplexu.

„Pani Antošová je absolventkou dvoch vysokých škôl, pričom jednu ukončila s červeným diplomom. Považujeme ju za vzorový príklad návratu mladého človeka späť na Slovensko, čo je dlhodobým cieľom slovenskej vlády,“ dodáva ministerstvo.

Antošová vraj robí toto všetko robí za plat asistentky. Podľa hovorcu berie 846 eur čistého vrátane všetkých príplatkov. „Určite túto prácu nerobím z finančných dôvodov,“ poznamenáva k tomu Antošová.

Z kamarátky námestníčka

V susedstve Agrokomplexu sídli aj druhý štátny podnik, ktorý spadá pod ministerstvo pôdohospodárstva. Je ním Agroinštitút Nitra, ktorý robí vzdelávacie kurzy pre pôdohospodárov, organizuje odborné konferencie či prevádzkuje hotel v blízkosti výstaviska.

Aj v tomto podniku urobil rýchlu kariéru človek z blízkeho okolia poslankyne Evy Antošovej. Ide o jej kamarátku Ingrid Trenčanskú-Meňky, ktorá sa vo februári 2017 stala námestníčkou riaditeľky Agroinštitútu.

Prešla nejakým konkurzom, ktorého sa mohli zúčastniť aj ďalší uchádzači? „Na túto pozíciu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie