Denník N

Marek Maďarič: Zatiaľ zostávam v Smere, ale ani nevylučujem niečo nové

Marek Maďarič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Marek Maďarič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý minister kultúry hovorí, že Robert Fico je preňho stále autoritou a v Smere neexistuje nikto, kto by ho teraz mohol vo funkcii predsedu strany nahradiť.

V januári ste povedali, že budete do konca volebného obdobia pravdepodobne poslancom, ak sa nič mimoriadne nestane, a že po voľbách uvidíte, aké možnosti prinesie nová situácia. Ale vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa zmenilo veľa. Ako to zmenilo vaše uvažovanie o tom, ako ďalej v politike?

Nielen vražda bola dôvod, pre ktorý som odišiel z funkcie ministra kultúry. Aj to, že vláda nedokázala adekvátne reagovať. Nie je to však to najurčujúcejšie v mojej politickej budúcnosti. Tá súvisí skôr s tým, ako sa bude ďalej vyvíjať situácia v strane, ktorej som členom, do akej miery budú na politickej scéne zastúpené myšlienky, ktoré vyznávam. Som radovým členom Smeru, zvykám si na situáciu, že nie som minister a nie som vo vedení. Som zvedavý, do akej miery bude akceptovaná moja nová poloha, že mám na niektoré veci kritický názor. Som prekvapený, že moje rozhodnutie odstúpiť z funkcie podpredsedu strany a ministra časť mojich kolegov berie ako nejakú zradu. Zdá sa mi byť normálne, že pokiaľ sa vo vysokom straníckom orgáne nedokážete realizovať, tak odstúpite.

Kto vám povedal, že ste zradca?

Priamo do očí nikto, ale myslím si, že niektorí vyššie postavení v Smere to takto hodnotia.

Vy sa v Smere stále cítite dobre?

Na isté veci mám možno iný názor a kritizujem ich, ale nie som prebehlík. Nie som fanúšik toho, že len čo nie je niečo podľa mňa, tak treba odísť zo strany. Považujem za normálne, že sa človek vzdá nejakej funkcie, ale nemusí hneď hľadať útočisko niekde inde. Samozrejme, ak by som nadobudol pocit, že som v prostredí, ktoré je voči mne nastavené nepriateľsky, a cítil by som sa nekomfortne, tak to môže situáciu zmeniť.

Každý deň je tu škandál za škandálom. Najnovšie aj vám kedysi blízky podpredseda strany Juraj Blanár musí odpovedať na otázky, ako zarobil na pozemkoch, ktoré kúpil od developera blízkeho Smeru. To vám neprekáža? 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marek Maďarič

Slovensko

Teraz najčítanejšie