Denník N

Nesúťažme toľko o to, kto má šikovnejšie deti. Je to len hladkanie rodičovského ega

Ilustračné foto – Flickr.com/Sima Dimitric
Ilustračné foto – Flickr.com/Sima Dimitric

Súťaživí rodičia vedia byť veľmi toxickí, hlavne ak narazia na rodičov, ktorí majú pochybnosti o svojom rodičovstve.

V jednej z epizód seriálu Priatelia má Phoebe nového frajera. Sú v štádiu prvotného opojenia, čo sa prejavuje tým, že sa od seba nemôžu odtrhnúť.

Monica má už dlhšie trvajúci stabilný vzťah, kde vášeň nie je taká viditeľná. A hoci Monica Phoebe dopraje, aj jej tak trochu závidí. A preto, že jej (a sebe) chce dokázať, že ona a Chandler sú stále rovnako šialene zamilovaní, dostáva sa do komických situácií. Diváci sa smejú zo súťaže o to, kto mal horúcejší sex, ale uvedomujú si, že aj oni sú niekedy ako Monica.

Všetci túžime po perfektnej láske, o to viac, keď ju vidíme (alebo si myslíme, že ju vidíme) u druhých. A tak ako chceme perfektnú lásku, chceme perfektné deti. A rovnako ako Monica občas s inými súťažíme o to, čie deti sú lepšie, pričom je to niekedy smiešne. To je ešte znesiteľná fáza. Horšie je, ak sa zo súťaživosti stane obsesia.

Začína sa to skoro

Môže to vyzerať takto: Na ihrisku si nejaký rodič (v tomto prípade skôr mama) obzerá vaše batoľa.

„A váš ešte nesedí? A koľko má? Aha, ako náš. No náš už sedí asi dva týždne. Ale nebojte sa, aj váš bude. Niektorým deťom to dlhšie trvá,“ hovorí súcitne a vy začínate mať pocit, že niečo nie je v poriadku, aj keď váš rozum vám radí brať to s nadhľadom.

Alebo v škôlke. „Naša číta už od piatich rokov, stále sa ma pýta na anglické slovíčka, minule som sa musela pozrieť na internet, lebo som sama nevedela,“ oznamuje vám pri prezúvaní detí jedna mamička a vy si rýchlo neviete spomenúť na žiaden intelektuálny počin vášho dieťaťa, ktorý by prekonal ten, čo ste si práve nie celkom chcene vypočuli.

Na tréningu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie