Denník N

Slovenský lekár videl ebolu na vlastné oči: Ak ju chcete zastaviť, lekári sú zbytoční, potrebujete armádu

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

V Demokratickej republike Kongo prepukla epidémia eboly. Zo 46 prípadov sa 21 potvrdilo, zvyšok vedú ako podozrivé a možné prípady. Do krajiny už poslali viac ako 7500 kusov experimentálnej vakcíny.

„Ebolu som na vlastné oči videl raz v živote. Bolo to v roku 2004 v Južnom Sudáne na hraniciach s Darfúrom. Je to strašná choroba. Človek krváca zo všetkých slizníc a dutín a vy mu nemáte ako pomôcť,“ hovorí o skúsenosti s nebezpečným vírusovým ochorením lekár Vladimír Krčméry.

Vedec je odborníkom na tropickú medicínu, zúčastnil sa mnohých humanitárnych misií po celom svete a pôsobí ako riaditeľ tropického inštitútu na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety.

„Doktorov sme z danej oblasti okamžite evakuovali,“ pokračuje lekár, keď spomína na vlastnú skúsenosť s ebolou a dodáva: „Dedinu obohnali ostnatým drôtom a pacienti išli okamžite do karantény. Ak chcete zastaviť ebolu, lekári sú zbytoční, lebo liek na ochorenie zatiaľ nemáme. To, čo potrebujete, sú policajti alebo vojaci. Lekári sú len pri tých najťažších stavoch.“

Mŕtvolu spáliť na koks

Úlohou vojakov je zabezpečiť, aby sa dodržiavala karanténa a miestni nepochovali mŕtveho tradičným spôsobom.

„Rituál spočíva v tom, že noc pred pohrebom nebožtíka umývajú, aby ho očistili od hriechov. Ochorenie sa prenáša pri kontakte s telesnými tekutinami, napríklad krvou. Keďže sa pohrebu zúčastňuje celá dedina, ebola sa rýchlo rozšíri. Ak máte armádu, mŕtvolu musíte uniesť a spáliť ju na koks, aby ju nemohli vyhrabať.“ 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie