Denník N

7 dobrých správ: Na piatykrát si splnil svoj sen, najvyššiu horu sveta zdolal aj s protézami

Horolezec Sia Po-jü na ceste k vrcholu Mount Everest. Foto – Twitter
Horolezec Sia Po-jü na ceste k vrcholu Mount Everest. Foto – Twitter

V Banskej Bystrici podporujú miestnych dodávateľov, gymnazisti z Vranova nad Topľou dostali prístroj z CERN-u a bratislavskú ulicu uzavreli pre autá aj MHD. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Zdolal Mount Everest bez nôh

Pred 43 rokmi sa pokúsil zdolať vrch Mount Everest prvýkrát. Skupinu čínskych horolezcov však 200 metrov pred cieľom zastavila snehová búrka, pre ktorú museli neďaleko cieľa prečkať tri dni. Extrémne počasie a neskôr rakovina spôsobili, že horolezec Sia Po-jü prišiel o svoje nohy až pod kolená. To ho však nezastavilo a na najvyšší vrch sveta sa mu podarilo dostať aj s protézami.

„Nebolo pre mňa jednoduché zdolať vrch Mount Everestu, o ktorom som sníval,“ povedal podľa Guardianu.

Na vrch Himalájí sa pokúšal dostať päťkrát. Najskôr v roku 2014 ako 65-ročný. Výstupu však zabránil pád lavíny, ktorý zastavil lezeckú sezónu. Po-jü sa tam vrátil opäť o rok, avšak jeho cestu prekazilo zemetrasenie v Nepále. Skúšal to znova v roku 2016, avšak podobne ako prvýkrát sa pre silnú búrku musel otočiť. Vyliezť na Mount Everest však bol jeho sen.

„Musím ho uskutočniť. Predstavuje aj moju osobnú výzvu, výzvu viery,“ povedal pre AFP.

Na vrchol sa mu nakoniec podarilo dostať tento rok, keď si horolezci pripomínajú prvé zdolanie hory Edmundom Hillarym so šerpom Tenzingom Norgayom. Zo svojho vysnívaného výstupu si odniesol aj jedno prvenstvo – Po-jü je prvým človekom s dvojitou amputáciou, ktorý dosiahol vrchol z nepálskej strany.

2. Zachránil viac ako dva milióny detí

Austálčan James Harrison má 81 rokov, zápis v Guinnessovej knihe rekordov a prívlastok „muž so zlatou rukou“. Napriek strachu z ihiel bol totiž pravidelným darcom krvi. Inšpirovala ho k tomu jeho vlastná skúsenosť. Ako 14-ročný podstúpil vážnu operáciu, pri ktorej mu odstránili polovicu pľúc.

„Po operácii mi otec vysvetlil, čo sa stalo. Povedal, že som dostal 13 litrov krvi a život mi zachránili neznámi ľudia. Aj otec bol darcom krvi, tak som si povedal, že keď dovŕšim 18 rokov, aj ja sa stanem darcom,“ povedal pre CNN.

Za viac ako 60 rokov tak spravil 1172-krát. Podľa údajov austrálskeho Červeného kríža jeho krv zachránila okolo 2,4 milióna detí. Obsahuje totiž protilátky, ktoré sa využívajú na výrobu lieku zvaného anti-D. Ten sa podáva matkám, pri ktorých je riziko, že pre nezlučiteľnosť Rh systému budú látky v krvi matky bojovať s organizmom nenarodeného dieťaťa.

Minulý piatok však Harrison navštívil transfúznu stanicu poslednýkrát. Keďže má už 81 rokov, prekročil vekovú hranicu povolenú pre darcovstvo.

3. Banskobystrické školy podporujú miestnych dodávateľov

Inšpiráciu našiel v Slovinsku. „Tam bolo úplne samozrejmé, že chlieb bol od miestneho pekára, med bol od miestneho včelára a mlieko a maslo boli od miestneho farmára,“ povedal pre RTVS Pavel Fiľo, riaditeľ strednej odbornej školy na ulici Pod Bánošom v Banskej Bystrici.

Niečo podobné sa preto pokúsil rozbehnúť aj na Slovensku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie