Denník N

Vytvorenie českej vlády sa komplikuje. Sociálni demokrati nominovali človeka, ktorého odmieta Zeman

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Menšinová vláda ČSSD a ANO podporovaná komunistami čelí ďalšej prekážke. Vyhlásenia prezidenta ukázali nejednotnosť sociálnych demokratov.

Ešte 7. mája, teda asi šesť a pol mesiaca od minuloročných októbrových českých parlamentných volieb, sa šéfovia ANO Andrej Babiš a ČSSD Jan Hamáček zhodli na texte koaličnej zmluvy a všetky predchádzajúce problémy sa zdali byť vyriešené.

Po necelých dvoch týždňoch sa však situácia opäť zamotáva. Podľa návrhu koaličnej zmluvy majú mať sociálni demokrati k dispozícii päť rezortov vrátane ministerstva zahraničných vecí.

ČSSD nominovala Pocheho napriek Zemanovi

V tejto súvislosti sa český prezident Miloš Zeman vo štvrtok v rámci návštevy Moravskosliezskeho kraja stretol v Ostrave so šéfom ČSSD Hamáčkom.

Vtedy bol ešte neoficiálnym kandidátom sociálnych demokratov na prestížny post ministra zahraničných vecí europoslanec Miroslav Poche. Ten má dlhodobo napäté vzťahy s Milošom Zemanom, čo sa naplno ukázalo pri nedávnych prezidentských voľbách, v ktorých verejne podporil Zemanovho protikandidáta Jiřího Drahoša.

„Krajská konferencia vyzýva občanov Českej republiky na účasť v druhom kole prezidentských volieb a odporúča zvážiť podporu takého kandidáta, ktorý nerozdeľuje spoločnosť, nešíri nenávisť a ctí si ústavu a zákony. Tieto požiadavky spĺňa kandidát Jiří Drahoš,“ prezentoval svoje stanovisko na januárovej konferencii strany.

Po štvrtkovom stretnutí s Hamáčkom Zeman novinárom jasne deklaroval, že Pocheho nominácia na ministra diplomacie by preňho bola neprijateľná.

K Zemanovým výhradám sa Hamáček a ani samotný Poche nechceli vo štvrtok vyjadrovať. Po piatkovom rokovaní predsedníctva strany však Hamáček potvrdil, že oficiálnym kandidátom strany na ministra diplomacie je Poche.

Samotný Hamáček je nominantom na post ministra vnútra, krajský predseda ČSSD na Vysočine Petr Krčál sa má stať ministrom práce a sociálnych vecí, olomoucký primátor Antonín Staněk ministrom kultúry a prezident potravinárskej komory Miroslav Toman je kandidátom na ministra poľnohospodárstva.

Zeman po stretnutí s Hamáčkom tiež verejne vyzval, aby členovia ČSSD v blížiacom sa vnútrostraníckom referende podporili koalíciu s ANO za tichej podpory komunistov.

„Ako bývalý predseda ČSSD, na ktorej čele som stál osem rokov, si dovoľujem všetkým členom sociálnej demokracie odporúčať, aby v tomto referende hlasovali za nadviazanie spolupráce s ANO. Uvedomujem si, že niektorí členovia strany sú proti tejto myšlienke, a ich názor rešpektujem. Chcel by som však zdôrazniť, že ide o ľudí, ktorí priviedli ČSSD k nelichotivým siedmim percentám,“ narážal okrem iných na bývalého premiéra Bohuslava Sobotku a jeho ministra vnútra Milana Chovanca.

Zeman tiež zdôraznil, že sa bude chcieť osobne stretnúť so všetkými nováčikmi na ministerských postoch.

V pondelok sa začína vnútrostranícke referendum

Slová českého prezidenta sa vo vnútri ČSSD stretli s veľmi rozporuplnými reakciami. Hejtman Pardubického kraja Martin Netolický, predseda poslaneckého klubu Jan Chvojka a senátor Petr Vícha vyjadrili spoločný názor, že prezident krajiny nemá právo hovoriť do obsadzovania jednotlivých ministerských postov.

Vícha zároveň povedal, že ČSSD do žiadnych ďalších rokovaní s ANO nemala ísť a mala by sa stiahnuť do opozície. „Teraz už je zlé akékoľvek riešenie,“ povedal pre Lidovky.

Naopak, českého prezidenta sa zastal podpredseda strany Jaroslav Foldyna. Podľa jeho názoru sa k možným ministrom v minulosti vyjadrovali aj bývalí prezidenti Klaus a Havel. „Je to úplne identické, prezidenti sa vždy vyjadrovali k jednotlivým menám, a to isté robí aj Miloš Zeman,“ zdôvodnil svoj postoj.

O vstupe ČSSD do menšinovej vlády s ANO za podpory KSČM bude hlasovať 19-tisíc sociálnych demokratov. Toto ostro sledované vnútrostranícke referendum sa začne už v pondelok, ale výsledok bude známy až 15. júna.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Miloš Zeman

Svet

Teraz najčítanejšie