Denník N

Pri silnom zemetrasení v Nepále zomrelo takmer 1500 ľudí

Foto - AP
Foto – AP

Aktualizované 21:20 – Zemetrasenie zasiahlo najmä hlavné mesto Kathmandú. V Himalájach spustilo lavíny, slovenskí členovia expedície na Annapurnu sú v poriadku.

Počet obetí silného zemetrasenia s magnitúdom 7,9, ktoré zasiahlo Nepál, si vyžiadalo viac než 1450 obetí, počet sa stále mení. Epicentrum bolo len 81 kilometrov od hlavného mesta Kathmandú, kde sa zrútilo sa množstvo budov.

Otrasy zasiahli aj okolité krajiny, 34 obetí hlási India, dvoch mŕtvych a asi 100 zranených aj Bangladéš. Dvanásť ľudí zomrelo v Tibete.

Otrasy spustili lavínu na Mount Evereste, ktorá zasiahla základný tábor. Jeden z horolezcov, ktorému sa podarilo uniknúť, na Twitteri písal, že hore zostalo veľa ľudí. Reuters hlási osemnásť obetí v základnom tábore.

Ministerstvo turizmu predpokladá, že v základnom tábore a na Evereste je okolo tisíc horolezcov, z toho 400 cudzincov, píše Guardian.

Niekoľko Slovákov sa v týchto dňoch zúčastnilo expedície na himalájsku horu Annapurna. Počas zemetrasenia boli práve v Kathmandú.

„Volali sme s nimi, všetci sú v poriadku a zajtra ich čaká odchod späť na Slovensko,“ povedala pre Denník N Natália Moravčíková z cestovnej kancelárie Sancho Tour.

„Potrebujeme pomoc od zahraničných agentúr, ktoré majú viac vedomostí a lepšie vybavenie, ako zvládnuť krízu, ktorej práve čelíme,“ povedal podľa BBC Minerda Rijal, nepálsky minister informácií. Do krajiny už prisľúbila vyslať záchranárske tímy susedná India.

 

Podľa americkej geologickej agentúry (USGS) sa dajú očakávať výrazné škody. Agentúra pôvodne hlásila zemetrasenie s o niečo nižšou silou. Neskôr svoj odhad zvýšila.

V himalájskom regióne sú zemetrasenie časté, v roku 2011 zemetrasenie so silou 6,9 magnitúda zabilo piatich ľudí. Najničivejšie zemetrasenie so silou 8,1 magnitúda v roku 1934 takmer zničilo celé Káthmandú.

 

„Múry na domoch okolo mňa sa zrútili na cestu. Všetci ľudia stoja vonku a ešte stále cítiť chvenie,“ povedal pre agentúru AFP jeden z reportérov v Kathmandú. Podľa Times of India je najviac poškodená práve stará časť nepálskeho hlavného mesta.

„Všetci sú v uliciach, ľudia sa ponáhľajú do nemocnice,“ povedal reportér agentúry Reuters v Káthmandu. Fotografie zverejnené na internete zachytávali budovy v troskách, veľké trhliny pri cestách a znepokojených obyvateľov sediacich na uliciach s deťmi na rukách.
Predstavitelia viacerých krajín a zástupcovia charitatívnych organizácií vyjadrujú sústrasť a ponúkajú Nepálu pomoc.
Niektoré organizácie už zostavujú pomocné tímy, ich vyslanie však komplikuje skutočnosť, že kvôli zemetraseniu zatvorili medzinárodné letisko v Káthmándú.
„Pristupujeme k tomu ako k veľkému stavu núdze,“ povedal britský humanitárny poradca Ben Pickering z organizácie Save the Children. „Vieme, že škody sú rozsiahle.“
Organizácia Save the Children plánuje čo najskôr vyslať do Nepálu skupinu odborníkov, ktorá by pomohla riešiť problémy s potravinami, vodou a hygienou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie