Denník N

Radičová: Politika je ako odpudzovač komárov, preto kandidovať nebudem

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Scenár, keď protesty za mečiarizmu pomohli zmeniť zloženie vlády, sa môže zopakovať aj so Smerom, pripúšťa expremiérka. HZDS voľby v roku 1998 vyhralo, no tlak verejnosti neumožnil ísť s Mečiarom do koalície, a to isté hrozí Ficovi.

Za posledné tri mesiace sa slovenská politika veľmi zmenila. Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prišli protesty, Fico sa musel stiahnuť a máme nového premiéra. Ako tie zmeny vnímate? Je to len niečo dočasné, alebo sa tu niečo zásadné zmenilo?

Nie je to trojmesačný proces. Potenciál k zmene je tu dlhodobejšie. Už eurobarometer z marca 2017 jasne ukazoval, že väčšina občanov, presnejšie 53 percent, chce zmenu v politickom systéme. Zhruba tretina z nich videla túto zmenu vo výmene súčasnej vládnej koalície za súčasnú opozíciu. Zhruba tretina to videla tak, že treba vymeniť všetkých politikov, a zásadnú zmenu tvárí v politike. A ostatní sa dožadujú zásadnej ústavnej a systémovej zmeny s väčším posunom k nástrojom priamej demokracie. Potenciál zmeny je tu dlhodobo a je výsledkom niekoľkoročnej podoby politiky na Slovensku.

Zlom nastal po dvojnásobnej vražde.

Spúšťač prišiel opäť v podobe brutálnej vraždy, tak ako to bolo za mečiarizmu. Odkryl však to, čo je tu dlhodobo latentne skryté.

Vravíte, že podoby dopytu po zmene sú rozdelené zhruba na tretiny. Ku ktorému z tých riešení táto situácia najviac smeruje?

Občania vnímajú dva akútne problémy. Prvý je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie