Denník N

Černošský reverend, rozvedená nevesta a miesto diplomatov bojovníci za ľudské práva. Británia mala netradičnú svadbu

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Svadba princa Harryho s americkou herečkou v sebe ukrývala odkazy na feminizmus, multikulturalizmus aj černošskú kultúru.

Bola to svadba plná odkazov a symbolov. Vojvodkyňa zo Sussexu ešte ako Meghan Marklová vstúpila sama do Kaplnky svätého Juraja na hrade Windsor a uličkou k oltáru kráčala bez sprievodu.

Išlo o výnimočné gesto, ktorým sa vzpriečila zaužívanej tradícii a odkázala na feminizmus. K oltáru ju od polovici cesty viedol princ Charles, jej svokor a pravdepodobne budúci britský kráľ.

Princ Harry, ktorý je šiestym v poradí na trón a zároveň najpopulárnejším členom britskej kráľovskej rodiny, sa roky snažil o to, aby sa monarchia priblížila obyčajným ľuďom. Svadbou s americkou herečkou, ktorá je od neho o tri roky staršia a navyše je rozvedená, dokázal, že sa toho vôbec nebojí.

Jednoduché šaty a kráľovská uniforma

Svadba princa Harryho a Meghan Marklovej prebehla v sobotu, čo je v Británii netradičné. Väčšinou sa obrady konajú v piatok. Nezvyčajný bol aj májový dátum, keďže sobáše sa v britskej kráľovskej rodine organizujú najčastejšie v apríli, júli alebo v novembri.

Svadba bola vo veľkej miere ovplyvnená černošskou kultúrou, čím novomanželia odkázali na zmiešaný pôvod nevesty. Tá mala oblečené jednoduché svadobné šaty od britskej návrhárky Clare Waight Keller, ktorá je prvou ženou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Britská kráľovská rodina

Kráľovská svadba

Svet

Teraz najčítanejšie