Denník N

Najviac dvojčiat sa rodí v Benine a v Nigérii. Miestni veria, že za to môžu sladké zemiaky

Ilustračné foto – Flickr.com/Seattle Municipal Archives
Ilustračné foto – Flickr.com/Seattle Municipal Archives

V národe Jorubov sú sladké zemiaky základom stravy. Vie sa, že stimulujú vaječníky, ale vedecký dôkaz o vzťahu medzi zemiakmi a dvojičkami neexistuje.

Štatistiky ukazujú, že celosvetovo pripadá na tisíc pôrodov okolo 13 pôrodov dvojičiek a aj to, že dvojičiek je stále viac. Súvisí to s tým, že viacpočetné tehotenstvá sa vyskytujú u starších rodičiek, a ako vieme, priemerný vek rodičiek sa hlavne vo vyspelých krajinách stále zvyšuje.

Svoju úlohu hrá aj umelé oplodnenie, keď ženám do maternice vkladajú viac embryí (nezriedka aj tri), čím chcú zvýšiť šance, aby sa aspoň jedno „uchytilo“. Pravdou je, že vo viacerých krajinách, napríklad škandinávskych, v Belgicku či v Británii, sa už od toho ustupuje, lebo viacpočetné tehotenstvá sa považujú za rizikové, keďže pri nich skôr hrozí potrat, predčasný pôrod či nízka pôrodná hmotnosť detí a s ňou súvisiace komplikácie.

Hoci v západných krajinách možno stretnúť viac dvojčiat ako predtým, pravdou je, že najviac ich je na africkom kontinente. Kým v Európe či v USA je z tisícky pôrodov 9 až 13 pôrodov dvojičiek, v Ázii a v Latinskej Amerike menej ako 8, v Afrike je priemer 18.

Krajinou, kde sú dvojičky najrozšírenejšie, je Benin. Tam na 1000 pôrodov pripadá až 27,9 pôrodu dvojičiek. Treba však dodať, že výrazné kontinentálne rozdiely sa ukazujú len v prípade dvojvaječných dvojičiek, jednovaječné dvojčatá sú rovnomerne „rozložené“ po celom svete.

Národ Jorubov

Keď sa vedci bližšie pozreli na to, ktorým ženám sa v Benine rodia dvojičky, prišli na to,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Rodina a vzťahy, Veda

Teraz najčítanejšie