Denník N

Ulicu v centre Bratislavy na jeden deň zatvorili pre autá, konečne ju bolo vidno

Festival WhatCity?. Foto N – Tomáš Benedikovič
Festival WhatCity?. Foto N – Tomáš Benedikovič

Jedna z najrušnejších ulíc v Bratislave zažila deň bez áut. „Nečakajte na primátorov, musíte byť aj sami aktívni,“ radí nám Janez Koželj, viceprimátor a hlavný architekt Ľubľany, ktorý si dovolil zatvoriť aj štvorprúdovku.

Bežne prejde každý deň Mickiewiczovou ulicou asi päťtisíc áut. V dopravnej špičke je to asi osemsto áut za hodinu, a to má táto ulica len približne tristo metrov.

V sobotné popoludnie sa z nej však neozývajú motory áut ani trúbenie, ale hlasný výkrik niekoľkých nadšených hráčov futbalu. Svoje špeciality tu servíruje japonská reštaurácia a deti zabáva bábkové divadlo. Uprostred ulice je dlhočizný stôl, za ktorý si spolu sadnú debatovať odborníci z celého sveta a aj úplní laici, ktorých len zaujíma, ako by ich mesto mohlo lepšie žiť.

Mickiewiczova ulica v centre Bratislavy sa na jeden deň zaobišla bez áut, aby sa tu mohla konať medzinárodná konferencia WhatCity?. Trvalo to len pár hodín, ktorým predchádzal odborný seminár a rok príprav, ale aj tých pár hodín bolo mimoriadne dôležitých, a to hneď z niekoľkých dôvodov.

Po prvé, pri organizácii a spolupráci sa ocitli vedľa seba developeri, neziskovky, odborníci, mesto aj obyvatelia ulice, čo je na slovenské pomery takmer nevídaná kombinácia. A po druhé – žiadne vizualizácie ani prednášky od stola nedokážu to, čo pár hodín skutočne strávených na ulici, ktorá je bežne plná áut. Až teraz ju bolo prvýkrát naozaj vidno.

„Začali sme rovnako – z ničoho. Namaľovali sme na cestu priechod pre chodcov. Dnes ste na pár hodín zmenili ulicu a musíte to osláviť, je to úspech a teraz treba už len pokračovať,“ hovorí Janez Koželj, hlavný architekt a viceprimátor slovinskej Ľubľany, ktorý bol jedným z hlavných hostí akcie.

Mickiewiczova ulica býva zväčša plná áut, všetky tadiaľto iba prechádzajú. Foto N – Tomáš Benedikovič

Janez Koželj, hlavný architekt a viceprimátor Ľubľany, patril k hlavným hosťom konferencie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Mesto nie sú iba budovy

Jeho prvý dojem z Bratislavy nebol príliš optimistický. V hlave mu utkveli dve kľúčové veci, ktoré si všimol. Prvá – že centrum mesta je po šiestej hodine popoludní takmer vyľudnené, a druhá – že sme si nevšimli, že tu máme rieku a môžeme s ňou niečo urobiť. Nie pre turistov, ale pre Bratislavčanov.

„Nepoznám celý kontext vášho mesta, ale dojem, ktorý som nadobudol, je skôr smutný. Nepreháňam, iba porovnávam to, čo vidím, s tým, čo poznám z iných miest. Najdôležitejšou časťou mesta

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie