Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O Západe, ktorý musí zo svojho ústupu z výslnia vyťažiť to najlepšie a nebáť sa Číny

Donald Trump a Si Ťin-pching. Foto – TASR/AP
Donald Trump a Si Ťin-pching. Foto – TASR/AP

S Čínou bude musieť Západ spolupracovať na riešení globálnych problémov, čo však neznamená, že treba Číne vychádzať vo všetkom v ústrety.

Najdôležitejšia pravda našej éry je táto: Môžeme sa prispôsobiť svetu, v ktorom bude postupne klesať význam Západu, alebo sa môžeme pokúsiť tomuto poklesu zabrániť, čo by však viedlo k nemorálnemu a zrejme aj zničujúcemu boju.

Komentátor The Financial Times Martin Wolf sa vo svojej analýze venuje Číne, lebo tú pokladá za najväčšieho vyzývateľa Západu a za krajinu, ktorej ekonomický výkon bude vytrvalo rásť, a s ním aj jej ambície.

Ekonomická sila Západu klesá pomaly, ale viditeľne. Ešte v roku 1990 generovali vyspelé štáty 78 percent svetového objemu výroby podľa trhových cien, dnes je to 60 percent, čo ešte stále nie je málo vzhľadom na to, že v týchto štátoch žije len 14 percent svetovej populácie.

Ale nástup Číny sa nedá prehliadnuť a Martin Wolf tam nedávno bol, aby počúval názory tamojšej elity. Hoci s nimi často nesúhlasí, pokúsil sa ich sprostredkovať čitateľom FT.

Číňania tušia, že ich

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie