Denník N

USA podkopávajú Svetovú obchodnú organizáciu a môže to zle dopadnúť

Bývalý americký prezident Bill Clinton si v roku 1999 WTO pochvaľoval. O dvadsať rokov neskôr vedie Donald Trump s rovnakou organizáciou vážny spor. Foto - TASR/AP
Bývalý americký prezident Bill Clinton si v roku 1999 WTO pochvaľoval. O dvadsať rokov neskôr vedie Donald Trump s rovnakou organizáciou vážny spor. Foto – TASR/AP

Kľúčovým okamihom bolo prijatie Číny do WTO. Jej pravidlá neboli dizajnované pre čínsky model kapitalizmu.

Autor je doktorandom v Leuven Centre for Global Governance Studies na Univerzite v Leuvene

Svetová obchodná organizácia je jedným z pilierov multilateralizmu, ktorý vznikol po druhej svetovej vojne.

Dnes je táto organizácia pod značným tlakom Spojených štátov amerických. Pre niektorých prekvapivo, pretože USA sú jej kľúčovým garantom a užívateľom. Dôvodom nie je len Donald Trump, hoci jeho administratíva významne vyhrocuje obchodnú politiku USA (tak ako zahraničnú politiku všeobecne).

Medzinárodný obchod a WTO

Medzinárodný obchod je životne dôležitý z pohľadu Európskej únie a aj Slovenska. Napriek tomu, že drvivá väčšina slovenského obchodu sa odohráva v rámci Únie, slovenské hospodárstvo vo významnej miere závisí od svetového obchodu ostatných členských štátov Únie, predovšetkým Nemecka. Najdôležitejšími partnermi Únie z pohľadu vývozu aj dovozu tovarov sú USA a Čína.

Systém WTO zaručuje, že svetový obchod sa odohráva v čo najväčšej možnej miere na báze pravidiel a nie je iba ponechaný svojvôli mocných krajín. Ústredným princípom je zákaz diskriminácie medzi štátmi: ak sa krajina rozhodne znížiť clá alebo poskytnúť obchodné výhody inému štátu, je povinná poskytnúť rovnaké podmienky všetkým 164 členom WTO. Výnimky, akou je aj samotná Únia a jej dohody ako TTIP a CETA, musia spĺňať kritériá zmlúv WTO.

Na rozdiel od väčšiny medzinárodných organizácií má WTO detailný právny systém spolu s dvoma kvázi súdnymi inštanciami, ktoré rozhodujú o obchodných sporoch medzi štátmi. Výsledkom je bezprecedentná miera právnej istoty a predvídateľnosti v inak medzinárodnej „anarchii“ suverénnych štátov, ktorá umožnila rast medzinárodného obchodu, spolupráce a v konečnom dôsledku ekonomík jednotlivých krajín (no aj ekonomickej nerovnosti).

Príčiny americkej nespokojnosti

Výhrady USA k WTO sa v poslednom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie