Denník N

Taliansku vládu má viesť profesor práva, ktorý nemá poňatia o politike

Kompromisný kandidát na talianskeho premiéra Giuseppe Conte. Foto – AP
Kompromisný kandidát na talianskeho premiéra Giuseppe Conte. Foto – AP

Dve antisystémové talianske strany sa po dlhých rokovaniach dohodli na podmienkach vzniku koalície, z ktorej má EÚ veľké obavy.

Talianske parlamentné voľby sa 4. marca skončili porážkou tradičných strán talianskeho establišmentu. Víťazom volieb sa tak stalo populistické Hnutie piatich hviezd (získalo viac ako 32 percent) a nečakaný volebný úspech zaznamenala aj protiimigrantská Liga (v minulosti Liga severu), ktorá získala takmer 18 percent.

Práve tieto dve antisystémové strany viedli dlhé rokovania o vzniku koalície, a ešte pred niečo viac ako týždňom sa zdalo, že všetko smeruje k predčasným voľbám.

Tieto dve, za normálnych okolností znepriatelené strany sa napokon po viac ako 11-týždňovom rokovaní zhodli na spoločnom programe aj na osobe premiéra, ktorým má byť 54-ročný právnik Giuseppe Conte blízky Hnutiu piatich hviezd (M5S).

Najdôležitejšími bodmi kompromisnej agendy M5S a Ligy sú zníženia veku odchodu do dôchodku, garantovaný príjem pre chudobných a nezamestnaných, či značné škrty v daňovom zaťažení.

Nájdenie spoločnej reči ohlásili šéfovia oboch strán Luigi Di Maio (Hnutie piatich hviezd) a Matteo Salvini (Liga) počas víkendu. Meno pravdepodobného premiéra sa objavilo v médiách až v pondelok. „Dúfame, že nikto nebude vetovať túto osobu. Nebudeme to akceptovať. Nie som to ani ja a ani Di Maio. Ide o osobu, s ktorou sme obidvaja spokojní,“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Matteo Salvini

Svet

Teraz najčítanejšie