Denník N

Renomovaní právnici nečakali na politikov, navrhujú zmenu výberu ústavných sudcov

Signatári výzvy: Elena Berthotyová, Ladislav Orosz, Eva Kováčechová, Daniel Lipšic, Jozef Vozár, Pavol Žilinčík, Viera Mrázová, Peter Kubina. foto – N a tasr
Signatári výzvy: Elena Berthotyová, Ladislav Orosz, Eva Kováčechová, Daniel Lipšic, Jozef Vozár, Pavol Žilinčík, Viera Mrázová, Peter Kubina. foto – N a tasr

Vo februári budúceho roka končia deviati z trinástich ústavných sudcov. Výber ich nástupcov sa musí zmeniť, no politici sa nevedia s konkrétnym návrhom rozhýbať. Prácu za nich urobili súčasní aj bývalí ústavní sudcovia, sudcovia medzinárodných súdov, ale aj uznávaní akademici.

Po zlých skúsenostiach z minulosti a váhaní politikov sa renomovaní právnici stretli a navrhli, ako treba vyberať ústavných sudcov.

Ústavný súd čakajú veľké zmeny, parlament má zvoliť deväť z trinástich sudcov, voľby majú byť na jeseň. Noví sudcovia potom majú nastúpiť vo februári budúceho roka.

Znamená to, že poslanci musia vybrať osemnásť kandidátov, z ktorých polovicu vyberie prezident. Po tomto výbere nás čaká prakticky úplne nový Ústavný súd.

Na post ústavného sudcu chcel kandidovať aj predseda Smeru Robert Fico a chcel sa na tom dohodnúť aj s prezidentom, potvrdil Andrej Kiska, podľa ktorého to už po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a Ficovej demisii nie je možné. „Vedel som si predstaviť diskusiu o tejto téme. Ale dnes je to už iba fikcia a je zbytočné o tom hovoriť…“ povedal Kiska.

Radoslav Procházka zasa o sebe v rozhovore pre Denník N hovoril, že by bol dobrým ústavným sudcom,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie