Denník N

Vedec prezidentom? Vedkyňa vedie Nemecko a celú Úniu už roky

Robert Mistrík. Foto N – Vladimír Šimíček
Robert Mistrík. Foto N – Vladimír Šimíček

Vedci nie sú ľudia odtrhnutí od reality, ako si ich verejnosť predstavuje. Pre úspešnú vedeckú kariéru sú nevyhnutné aj politické zručnosti.

Autor pôsobí ako neurogenetik vo Viedenskom biocentre, 
bez konfliktu záujmov a bez doterajšieho kontaktu s Robertom Mistríkom

Vedec Robert Mistrík vyvolal zmiešané reakcie, keď oznámil svoju kandidatúru na prezidenta. Podobne ako sa to pred ním stalo vedkyni Angele Merkelovej, keď sa mala stať nemeckou kancelárkou.

Zaužívaný obraz vedca totiž nezodpovedá tomu, ako si na prvý pohľad predstavujeme lídra národa. Úspešný vedec však v sebe spája mnoho profesií, o ktorých bežný človek netuší, a preto mu nenapadne, že vedec dokáže robiť aj politiku. Pozrime sa teda, čo prebieha v zákulisí vedeckého vzdelávania.

Prvým predpokladom, aby ste sa mohli stať vedúcim vedeckého tímu, je ovládanie niektorého vedného odboru. To sa pri vedúcom považuje za samozrejmosť. Riadiace miesto si však vedec udrží len vtedy, ak mal už dávno predtým vodcovské schopnosti. Vedci sú preto školení na vedúce pozície už od začiatku štúdia a pokračujú v cibrení si rôznych politických zručností počas celej kariéry. Inak by bolo neskoro.

Štveranie sa na politický i vedecký vrchol pripomína horolezectvo. Ako viete, či sa stanete úspešným horolezcom a vyleziete na najvyšší vrch sveta, ak ste tam ešte neboli? Začnete menšími kopcami. Možno pri tom v sebe objavíte lezecké kvality a budete ich postupne zlepšovať vo vyšších pohoriach. Podobne v sebe môžete objavovať a rozvíjať kvality pre vedenie a využiť ich, keď nastane ten správny čas. Angela Merkelová

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie