Denník N

Bežeckú obuv vyberajte vždy o číslo väčšiu, zabránite bolestiam nôh aj zamietnutej reklamácii, radí odborník

Zdeněk Štěpánek. Foto N - Peter Kováč.
Zdeněk Štěpánek. Foto N – Peter Kováč.

Spôsob došľapu máme vrodený a ak sme typ bežca, ktorý dopadáva na palcovú stranu, môžeme si výrazne preťažiť kĺby. Problém vieme ľahko vyriešiť, len o ňom treba vedieť a prispôsobiť tomu obuv, hovorí Zdeněk Štěpánek.

Denník N pripravil sériu článkov s radami a odporúčaniami pre bežcov. Druhá časť je o správnom výbere bežeckej obuvi. Respondentom je Zdeněk Štěpánek, odborník v tejto oblasti, vedúci špecializovanej predajne v Bratislave, ktorý každodenne radí bežcom, aká obuv bude pre nich najvhodnejšia. V rozhovore hovorí o tom:

  • čo robiť, ak máme vrodený nesprávny došľap;
  • prečo je dôležité vyberať si o číslo väčšiu bežeckú obuv;
  • ako vybrať obuv na cestu, do terénu či na bežecký pás;
  • prečo nám môže „prírodná“ obuv s nulovým tlmením ublížiť;
  • prečo je pre nohy prospešné striedanie viacerých tenisiek;
  • koľko obuv stojí a kedy sú v obchodoch najväčšie zľavy;
  • prečo musíme dôkladne dbať aj na výber ponožiek.

Je správne, ak si vyberiem bežeckú topánku len podľa toho, ktorá sa mi najviac páči?

Ak kupujeme topánku bez vedomia toho, čo daná teniska zvláda, tak to nemusí korešpondovať s naším došľapom. Tiež treba myslieť na našu techniku a na to, či bežíme viac cez špičku, cez pätu alebo na stred chodidla. Nesprávny výber nám v lepšom prípade pokazí komfort pri behu, v horšom vedie k zraneniam alebo zdravotným problémom.

Ako teda postupovať?

Je naozaj dôležité, aby sa bežec pri výbere obuvi poradil s predajcom, čo konkrétna teniska dokáže, na aký typ došľapu je stavaná alebo do akého terénu je určená. Smerodajné je aj to, na aký druh behu tenisku potrebujeme. Inú stavbu majú tenisky na klasický tréning, inú na rýchle tempové behy a inú tenisky špeciálne vyhotovené na preteky.

Okrem informácií o parametroch topánky by mal predajca vedieť čo najviac aj o vašom chodidle, na čo optimálne slúži diagnostika došľapu. Tá nám povie, ako pracuje členok bežca, ako má bežec formovanú pozdĺžnu a priečnu klenbu, a teda aký má došľap. Na základe všetkých uvedených informácií sme schopní vybrať obuv podľa tlmenia, podľa dropu – sklonu medzi pätou a špičkou –, podľa dynamiky topánky či podľa strihu.

Spomínali sme došľap, môžeme ho mať od narodenia zlý?

Môže sa to stať. Všeobecne rozlišujeme tri typy došľapu – na vonkajšiu stranu chodidla, takzvanú supináciu, neutrálny došľap a došľap na vnútornú stranu chodidla, ktorý označujeme ako pronácia. Ideálom je neutrálny došľap, no ani dopad na vonkajšiu stranu chodidla (supinácia) telo zásadne nezaťažuje. Problémom však je, ak máme pronačný došľap, čo znamená, že sa nám chodidlo odchyľuje na palcovú stranu. Ten sa vyskytuje hlavne u bežcov s takzvanými nohami do X. V členku, kolennom a aj bedrovom kĺbe vtedy vznikajú rizikové uhly, ktoré sú pre telo preťažujúce.

Ako sa tento problém rieši?

Správnym výberom tenisky, ktorá je navrhnutá tak, aby dopad korigovala čo najviac k neutrálnemu došľapu. Väčšina podporných systémov funguje tak, že na vnútornej strane podrážky je materiál tvrdší. Nie je ho tam viac, ale má väčšiu hustotu, aby nohe, ktorá má tendenciu prepadnúť na vnútornú stranu, vytváral väčší odpor.

Samotná pronácia teda nie je neriešiteľný problém, len o nej musíme vedieť, čo potvrdzuje význam diagnostiky došľapu.

Ako je to s veľkosťou bežeckej topánky? Viacerí odborníci hovoria, že na behanie si máme vyberať o číslo väčšiu topánku, akú používame na bežné nosenie.

Áno, súhlasím. Keď to trochu preženiem, tak môžem povedať, že u nás toto pravidlo berieme takmer

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Radíme športovcom

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie