Denník N

Mimoriadny príbeh. Rybár dostal zmluvu v NHL, pritom ešte nedávno bojoval o post jednotky v Piešťanoch

Foto – TASR
Foto – TASR

Ak bude mať zázemie a dôveru všetkých naokolo, prerazí, hovorí Rybárov tréner z Hradca Králové.

Patrik Rybár je jediným slovenským brankárom, ktorý v pozícii jednotky zažil zostup z elitnej divízie majstrovstiev sveta. Stalo sa to v roku 2011 na majstrovstvách sveta do 18 rokov. Rybár stál v bráne aj pri potupnej záverečnej prehre 2:6 s Nórskom.

Následne sa nedostal ani do dvadsiatky, v projekte Orange 20 chytal podľa dostupných štatistík iba v jednom zápase. V sezóne 2014/2015 bojoval s Martinom Šúrekom o post jednotky v Piešťanoch, ktoré o rok nato súperili v baráži s Novými Zámkami a Bardejovom.

Piešťany síce ligu zachránili, no licenciu predali do Liptovského Mikuláša. Rybár z už neexistujúceho klubu prestúpil do českého Hradca Králové, kde sa naštartoval k výkonom, ktoré mu teraz vyniesli jednoročnú zmluvu s Detroitom Red Wings.

„Začal som ho sledovať už v období okolo Vianoc. Chcel som do tímu chlapca, ktorý bude podľa mojich predstáv – vysoký s dobrým vykrývaním priestorov. Videl som ho asi v štyroch či piatich zápasoch na videu a pôsobil na mňa veľmi pokojne. Typologicky som hľadal hráča, ktorý sa bude posúvať a niekam to dotiahne,“ spomína pre Denník N Robert Horyna, tréner brankárov a organizačný riaditeľ HK Hradec Králové.

Mimoriadny príbeh

Rybár, ktorý Slovensko reprezentoval na olympiáde aj nedávno skončených majstrovstvách sveta, zažil v priebehu krátkeho obdobia mimoriadny vzostup. Z brankára, ktorý zachraňuje ligovú príslušnosť v baráži o slovenskú ligu, sa vypracoval na jedného z najlepších brankárov českej ligy.

V uplynulej sezóne mal najlepšiu úspešnosť zásahov v celej lige a najviac čistých kont. Jeho výkony zo začiatku prekvapovali aj trénerov v Hradci. „Priznám sa, že v prvej sezóne ma to prekvapilo, pretože ju začal v nižšej súťaži, aby sa rozchytal. V momente, keď dostal príležitosť, už sa z brány nedostal. Prekvapilo ma, v akom štýle chytal,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie