Denník N

Liberalizácia Slovenska sa takmer nekoná, konzervatívne pravidlá, naopak, pribúdajú

Vedenie SNS. Foto N – Tomáš Benedikovič
Vedenie SNS. Foto N – Tomáš Benedikovič

Konzervatívci sa cítia pod tlakom liberálov. Tým sa v skutočnosti nepodarilo v kultúrno-etických otázkach presadiť takmer nič zásadné. Za hlavného bojovníka s liberálmi sa teraz pasuje SNS.

Návrh kotlebovcov na obmedzenie interrupcií zrejme neprejde, myšlienka na ich silnejšiu reguláciu však na Slovensku zaktivizovala nefašistických konzervatívnych politikov. Chystajú sa predložiť vlastný návrh a Slovensko sa opäť rozdeľuje na konzervatívne a liberálne.

Za vlády sociálno-konzervatívneho Smeru, konzervatívno-nacionalistickej SNS a Mosta-Híd so zastúpením liberálnejších, ale aj konzervatívnych politikov sa tak opäť do popredia dostane kresťanská agenda, hoci takéto zmeny nepredpokladalo programové vyhlásenie vlády.

O tlaku liberalizmu na krajinu hovoria hlavne ľudia zo SNS, ktorá za posledné dva roky zablokovala viaceré liberálne témy. „Ten liberalizmus západného typu, ktorý sem prenikol a veľmi vehementne sa snaží uplatniť ako jediná dominujúca ideológia, absolútne neberie do úvahy skutočnosť, že sme sa vyvíjali v úplne inom prostredí,“ hovorí podpredseda SNS Anton Hrnko, ktorý za stranu spolu s Andrejom Dankom najviac vystupuje v kultúrno-etických témach.

Tak ako za tejto vlády, aj za všetkých predchádzajúcich vlád sa pritom na Slovensku darilo presadzovať zmeny v kultúrno-etickej oblasti skôr konzervatívcom, liberálom v tejto oblasti nič zásadné neprešlo.

Pri každej večeri v televízii; drogy cez nás neprejdú

Čo liberálne sa podľa Hrnka podarilo od pádu komunizmu zaviesť do systému? „Veci, ktoré súvisia so sexualitou, boli vždy na Slovensku viac-menej tabuizované. Predstava, že budeme mať v televízii pri každej večeri reklamu na dámske vložky, bola nepredstaviteľná a zrazu sa to tu servíruje zo dňa na deň, z hodiny na hodinu, v každej druhej reklame,“ hovorí Hrnko príklad toho, prečo sa podľa neho Slováci liberalizmu bránia.

Najsilnejšími témami európskych liberálov sú roky najmä dekriminalizácia, či dokonca legalizácia mäkkých drog, zrovnoprávnenie sexuálnych menšín vrátane registrovaných partnerstiev, sobášov či adopcií rovnakého pohlavia, ale napríklad aj právo na asistovanú samovraždu.

Ako tieto témy uspeli na Slovensku?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie