Denník N

S fašistami hlasovať nechcú, niektorí poslanci preto pripravujú vlastný návrh zákona

Aj vo Švajčiarsku ženy často čelia názorom, že by ich jedinou starosťou mala byť starosť o domácnosť a o deti. Foto N – Tomáš Benedikovič
Aj vo Švajčiarsku ženy často čelia názorom, že by ich jedinou starosťou mala byť starosť o domácnosť a o deti. Foto N – Tomáš Benedikovič

Opoziční poslanci hovoria o návrhu zákona o sprísnení interrupcií aj s členmi koalície. Do parlamentu by ho po rokovaniach mohli predložiť práve oni.

Poslanec OĽaNO Ján Marosz už pracuje na novom návrhu zákona, ktorý by sprísnil prístup k potratom. Komunikuje o tom s viacerými konzervatívnymi poslancami aj z koaličných strán. Chce sa tak vymaniť z „Kotlebovej pasce“, teda zo situácie, keď najmä konzervatívni poslanci zvažujú, ako sa zachovať pri hlasovaní o návrhu, ktorý v Národnej rade predložila ĽSNS.

„A zatiaľ to vyzerá nádejne. Na papier sa podarilo dať viacero dobrých bodov,“ napísal Marosz minulý týždeň vo štvrtok na Facebooku.

Odvtedy sa veľa nezmenilo, poslanec hovorí, že diskusie o návrhu ďalej prebiehajú.

„Absolvoval som rokovanie s pánom Bernaťákom z SNS, s pánom Podmanickým zo Smeru a s konzervatívcami, ktorí sú v týchto stranách. Hovorili sme o tom, akým spôsobom by sme na to skúsili ísť nejako inak,“ povedal Marosz v utorok. Súčasný zákon je podľa neho nevyhovujúci, laxný a príliš benevolentný.

Žena má podľa súčasnej právnej úpravy právo na interrupciu, ak je tehotná maximálne 12 týždňov. Neskôr môže o interrupciu požiadať v prípade, že plod ohrozuje jej zdravie či život alebo má genetickú chybu.

„Kotlebov zákon je eugenický. Napríklad keď sa o dieťati zistí, že je geneticky choré, alebo má Downov syndróm, tak ho zabijeme. Toto z nášho pohľadu nie je lepšie,“ hovorí Marosz. Prakticky to znamená, že interrupciu neschvaľujú ani v prípade, ak by mal plod genetickú chybu alebo bol inak poškodený.

Anonymné tehotenstvo, materská už počas tehotnosti

Marosz tvrdí, že ich návrh sa sústredí na prevenciu a ponúkne tehotným ženám oporu. „Aby mala možnosť lekárskeho kvalitného prístupu, poradenstva, psychologického poradenstva, aby mala možnosť vynosiť a porodiť dieťa v anonymnom prostredí,“ vysvetľuje poslanec. „Nech si pokojne povie: dieťa nechcem, ale ten rok ‚zmiznúť do zahraničia‘ – cháp do ‚štátneho zariadenia pre nechcene tehotné‘ – sa mi oplatí,“ napísal už predtým Marosz na Facebooku.

Takisto navrhuje časť materskej vyplácať žene už počas tehotnosti.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Slovensko

Teraz najčítanejšie