Denník N

Na rakovinu odporúčajú nájsť si milenca. Skrytou kamerou odhalili, ako v terapeutickom centre obchodujú so zdravím

Jedno z vyšetrení v Aktipe. Reprofoto - Obchod so zdravím/Česká televízia
Jedno z vyšetrení v Aktipe. Reprofoto – Obchod so zdravím/Česká televízia

V pražskom terapeutickom centre Aktip si myslia, že rakovina sa dá vykakať, a choroby liečia drahými preparátmi, ktoré sú obyčajnou vodou. Dokument Českej televízie ľudí varuje pred pochybnými praktikami alternatívcov.

„Rakovina je problémom duše, ktorá stráda“, „problém so štítnou žľazou je problém sebarealizácie“ a „môj manžel vykakal rakovinu“.

Aj takýmito nezmyslami kŕmia v pražskom konzultačnom a terapeutickom centre Aktip svojich klientov. Odhaľuje to dokument Obchod so zdravím, ktorý v pondelok odvysielala Česká televízia.

Režisérka dokumentu Šárka Maixnerová vybavila herečku Ivanu Lokajovú tromi skrytými kamerami, aby v priebehu pol roka natáčala, ako budú v centre Aktip liečiť jej problémy so štítnou žľazou a dlhodobú únavu.

Konzultanti zariadenia nevedeli, že ich natáčajú. „Využili sme odstavec 16 kódexu Českej televízie o takzvanom teste reality. Hovorí, že natáčať so skrytou kamerou možno vtedy, keď sú získané informácie vo verejnom záujme a neexistuje iný spôsob, ako ich dostať,“ povedala pre Denník N režisérka Maixnerová.

Pochybné praktiky centra Aktip si všimla už pred niekoľkými rokmi, keď točili cyklus Život so smrťou. „Hľadala som vtedy alternatívneho liečiteľa, ktorý by liečil pacientov s rakovinou. Vďaka tomu som spoznala mnoho ľudí, ktorí využívajú služby liečiteľov. Sami mi začali posielať sťažnosti na toto zariadenie,“ vraví česká režisérka. 

Herečka Ivana Lokajová pol roka navštevovala konzultačné a terapeutické centrum Aktip v Prahe. Reprofoto – Obchod so zdravím/Česká televízia

Rakovina ako problém duše, ktorá stráda?

Keď prišla herečka do Aktipu po prvý raz, ujala sa jej psychologička a diagnostička Lenka Krutilová. Hoci si klientka sťažovala na únavu a problémy so štítnou žľazou a očakávala, že sa dočká imunologického vyšetrenia, Krutilová sa jej začala vypytovať na manžela či detstvo.

Podľa nej je „štítna žľaza problémom sebarealizácie“ a klientke sa zverila, že v nej cíti „karmické bloky, trt, trt, trt“.

Lekár a vedec Peter Celec k tomu povedal: „Učím o mnohých chorobách štítnej žľazy, ale že by išlo o problém sebarealizácie, tak to je skutočne novinka.“

Odborník je prednostom Ústavu molekulárnej biomedicíny na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

Bez toho, aby o to klientka akokoľvek stála, Krutilová zviedla reč k rakovine a vysvetlila jej, že „rakovina je problém duše, ktorá stráda“.

Podľa psychologičky si telo môže rakovinu spôsobiť samo, napríklad tak, že sa žena cíti osamelo a telo si chorobu samo vypýta, lebo túži po láskavej starostlivosti rodiny a známych, ktorú by ako zdravá nemala. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pseudoveda

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie