Denník N

Niekto ilegálne vyrába freóny, v atmosfére rastú napriek globálnemu zákazu

Ozónová diera nad Antarktídou v rokoch 1979, 1989, 2006 a 2010. Foto - tasr/ap
Ozónová diera nad Antarktídou v rokoch 1979, 1989, 2006 a 2010. Foto – tasr/ap

Vedci objavili opätovný záhadný nárast množstva freónov v atmosfére. Vrstva ozónu nad Slovenskom stagnuje, no podľa odborníka badať nepatrné zlepšenie.

Ešte v 90. rokoch to bol jeden z najväčších problémov, ktoré mala Zem. O ozónovej diere sa veľa hovorilo v médiách, deti na školách kreslili alarmujúce plagáty (spolu s kyslým dažďom) a stenčovanie ozónovej vrstvy sa dostalo aj do popkultúry.

Napríklad hlavná postava filmu Dedičství aneb… Bohuš Stejskal ním obhajoval, prečo stále nosí na hlave rádiovku. „Nevíš, jaké je to slunko sviňa, jaké sú tam díry?“ pýtal sa vo filme zo začiatku 90. rokov.

V boji proti stenčovaniu ozónovej vrstvy, ktorá nás chráni pred škodlivým ultrafialovým žiarením, sa dosiahol výrazný úspech v roku 1987. Štáty sveta sa v Montreale zaviazali zastaviť výrobu freónov, ktoré ničia ozón v atmosfére.

Ozónová vrstva sa aj vďaka tomu v súčasnosti globálne ozdravuje. Ako povedal pre Denník N Peter Hrabčák zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, kým začiatkom 90. rokov mala globálne ozónová vrstva o 5 percent menej ako priemer rokov 1964 až 1980, v posledných rokoch sú to už len 3 percentá.

Znepokojivé štúdie

Vyhrané však stále nemáme. Tento rok vyšli dve štúdie, ktoré naznačujú, že s bojom proti ozónovej diere to bude ešte komplikované.

Práca medzinárodného tímu vedcov zverejnená vo februári ukazuje, že kým množstvo ozónu v atmosfére celkovo narastá, čo je vítané, v dolnej časti stratosféry v nepolárnych oblastiach vidno prekvapujúci pokles tejto látky.

„Dôvody nie sú jasné. Modely nerátali s týmito trendmi, a preto musíme príčiny urgentne zistiť,“ tvrdia v štúdii vedci z rôznych krajín.


Minulý týždeň zasa v magazíne Nature zverejnili výskum, ktorý poukázal na prekvapivý opätovný nárast freónov v atmosfére po roku 2012. Tieto látky sú hlavnou príčinou ničenia ozónovej vrstvy a po globálnom zákaze ich výroby sa verilo, že ich množstvo v atmosfére bude už len klesať.

Zdroj nárastu freónov je niekde

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda

Teraz najčítanejšie