Denník N

Prieskum: Smer nerozbehol ani Pellegrini, Progresívne Slovensko a Spolu sa blížia k štyrom percentám

Súčasná koalícia by podľa prieskumu agentúry AKO vládu nevytvorila.

Ani dva mesiace novej vlády na čele s Petrom Pellegrinim a najväčší sociálny balíček od vlády nezvýšili popularitu Smeru, ktorá je stále blízko pätnásťročným minimám.

Podľa prieskumu agentúry AKO z 15. až 21. mája by stranu Roberta Fica volilo 21,5 percenta ľudí, čo je len o desatinu percentuálneho bodu viac ako pred mesiacom. Smer by tak mal v parlamente len 36 mandátov. Momentálne ich má 49 a v minulom volebnom období ich bolo 83.

Smer od výmeny premiéra zmenil stratégiu. Pellegriniho ukazuje len ako vykonávateľa bežnej agendy vlády, zatiaľ čo Fico ako poslanec a predseda strany prezentuje politickú agendu strany i sociálne opatrenia a snaží sa sa vykresliť, že jedine on riadi koalíciu.

Na začiatku zberu dát do prieskumu Andrej Kiska oznámil, že nebude kandidovať za prezidenta, a naznačil, že založí nový politický projekt.

Koalično-opozičný pat

Podľa sondáže by súčasná koalícia vládu nevytvorila, pretože by získala len 63 mandátov, väčšina v parlamente je 76 hlasov.

Nepodarilo by sa to však ani opozičným stranám SaS, OĽaNO, Sme rodina a KDH, ktoré by dostali 69 poslaneckých kresiel. Na vytvorenie vlády by tak potrebovali Most-Híd alebo SNS.

Na druhom mieste po Smere je s veľkým odstupom SaS, ktorej by dalo hlas 16,7 percenta respondentov. Sulíkova strana si preferencie nad úrovňou 16 v prieskumoch AKO udržiava.

Kotlebovci stále okolo desiatich percent

Držia sa aj kotlebovci, ktorí sú s viac ako desiatimi percentami tretí, a SNS je s 10,1 percenta na štvrtom mieste.

Na piatom mieste je len s malými zmenami oproti aprílu OĽaNO (9,1 percenta) a Sme rodina (9,1 percenta) a za nimi nasleduje KDH so 6,7 percenta. Podľa sondáže si pohoršil Most-Híd, ktorý zo 6,8 klesol na 5,6 percenta.

V okolí štyroch percent sa pohybuje dvojica nových strán. Progresívne Slovensko má 3,9 a Spolu – občianska demokracia 3,6 percenta.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie