Denník N

Talianski radikáli idú otestovať životaschopnosť Únie

Predseda Hnutia piatich hviezd Luigi Di Maio počas príchodu do talianskeho parlamentu v utorok 22. mája. Foto - TASR/AP
Predseda Hnutia piatich hviezd Luigi Di Maio počas príchodu do talianskeho parlamentu v utorok 22. mája. Foto – TASR/AP

V Ríme sa formuje vláda extrémistov, ktorej ekonomické plány by mohli zničiť euro.

Tommaso Orsi je už na dôchodku a celý život býva v okrajovej štvrti Milána zvanej Sesto. 70 rokov tu vládli komunisti, ktorých Orsi vždy volil, ale to už neplatí. Od minulého roka je starostom Sesta pravicový Roberto Di Stefano, ktorému dal hlas aj Orsi. Ako povedal pre denník The Guardian, dôchodok 700 eur mu vystačí akurát na nájomné a v jeho štvrti sa v poslednej dekáde usadilo päťtisíc imigrantov. Je roztrpčený a starosta Di Stefano sa mu páči, lebo zastavil stavbu mešity a zo štvrte vyhnal už 200 bezdomovcov.

To je v skratke dnešné Taliansko. Roztrpčení voliči ako Orsi poslali v marcových voľbách do vlády krajne pravicovú Ligu a extrémnu ľavicu Hnutie piatich hviezd. Po prvý raz sa v zakladajúcom štáte Európskej únie ujali moci radikálni populisti.

Najhorší scenár

V týchto dňoch zostavujú vládu a v Bruseli zavládla nervozita. Čo ak sa utrhnú z reťaze a porušia všetky pravidlá, na ktorých Európska únia – a najmä eurozóna – stojí? Oni sa totiž netaja tým, že chcú z eurozóny vystúpiť, hoci legálne to nie je možné. Čo ak zámerne vyvolajú krízu, aby dosiahli svoje?

Tento scenár nie je úplne nereálny. Populisti majú veľkorysé plány: okrem toho, že žiadajú od

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Matteo Salvini

Komentáre

Teraz najčítanejšie