Denník N

Star Wars majú nový vrchol, príbeh Hana Sola

Alden Ehrenreich ako Han Solo. Foto – Saturn
Alden Ehrenreich ako Han Solo. Foto – Saturn

Je to príbeh muža, ktorý prišiel o lásku a ideály a život ho naučil, že nesmie veriť nikomu. A potom tie ideály v sebe opäť našiel.

Vesmírny pirát Han Solo je nepravdepodobný hrdina. A pravdepodobnými cestami sa neuberal ani vývoj jeho postavy, ktorý bol zo všetkých Star Wars hrdinov najkľukatejší.

V úplne prvom filme z roku 1977 mal byť Solo najprv mimozemšťanom so zelenými žiabrami, potom obrom, ktorý vyzerá ako filmár Francis Ford Coppola, potom ho mal stvárniť černoch. Dnes platí nespochybniteľná rovnica, že Han Solo je Harrison Ford a Harrison Ford je Han Solo, preto ťažko veriť tomu, že aj toto obsadenie bolo dielom náhody. Ford na kasting nedorazil ako herec, mal tam iba opravovať dvere. Brigádoval vtedy ako tesár.

George Lucas si predstavoval Sola ako kombináciu Jamesa Deana s Humphreym Bogartom, dokonale vyváženú zmes úprimnosti, drzosti a cynizmu. Inšpirovali ho aj westerny. Hoci pilot, pirát a pašerák nenosil kovbojský klobúk, mal pôsobiť dojmom desperáda z filmu Sergia Leoneho. Charakter mal dokonca kódovaný v mene. Solo ako sólo hráč. Nenapraviteľný individualista, ktorý koná (väčšinou) na vlastnú päsť.

Trvalo to desaťročia, kým sa svojho dobrodružstva dočkal aj Han Solo. Rozpráva nám jeho príbeh: čím si prešiel, než sa ako ostrieľaný pašerák pripojil k družine Luka Skywalkera na planéte Tatooine. Objasňuje „backstory“, ktorá v ságe chýbala, a robí to výborne.

Keby sme mali veriť ratingom na internete, tak Solo: A Star Wars Story je najlepším článkom ságy. Môže to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie