Denník N

Zomrel historik, ktorý pomohol poraziť Sovietsky zväz

Richard Pipes. Foto – TASR
Richard Pipes. Foto – TASR

Aj vďaka Richardovi Pipesovi chápal Reagan podstatu komunizmu lepšie ako väčšina západných intelektuálov a politikov.

Traduje sa o ňom, že je autorom spojenia „ríša zla“, ktoré s veľkým úspechom používal americký prezident Ronald Reagan, aby ním podkopal zdanie legitimity sovietskej diktatúry. „To, samozrejme, nie je pravda, ja som dokonca ani nebol príliš rád, keď sa to rozšírilo, my vedci takéto termíny nepoužívame. Niežeby komunizmus alebo nacistické Nemecko neboli veľmi zlé režimy,“ protestoval proti tomu historik Richard Pipes v rozhovore, ktorý v roku 1997 poskytol maďarskému týždenníku Magyar Narancs.

Pipes bol v prvom rade vždy vedcom. Aj keď v období 1981-1982 pôsobil ako Reaganov poradca a šéf sovietskeho a východoeurópskeho odboru rady národnej bezpečnosti. Len si tam odskočil z Harvardovej univerzity, na ktorej učil viac ako 40 rokov.

Jeho pôsobenie v administratíve netrvalo tak krátko pre názorové nezhody alebo nespokojnosť s jeho prácou, ale pre prísne akademické pravidlá, ktoré mu neumožňovali na dlhšie prerušiť prácu na univerzite. Na Harvarde napísal svoje dnes už klasické diela Rusko za starého režimu, Rusko pod boľševickým režimom a Dejiny ruskej revolúcie (prvá a tretia kniha vyšli i po česky, po prvý raz v rokoch 2004 a 1998).

O to významnejšie však Pipesovo krátke pôsobenie v aktívnej politike bolo. Akademik má málokedy možnosť deje nielen opisovať a analyzovať, ale aj aktívne zasiahnuť do ich utvárania (a napáchať viac úžitku ako škôd).

Zasiahol do nášho osudu

A Pipes bol popredným spoluautorom stratégie Reaganovej vlády voči Sovietskemu zväzu, ktorá napokon výrazne urýchlila pád komunistickej totality a ukončenie ruskej okupácie stredoeurópskych štátov vrátane Československa. Reagan naozaj nebol tým najchytrejším a najvzdelanejším americkým prezidentom, aj vďaka Pipesovi však podstatu komunistického systému pochopil lepšie ako väčšina vtedajších západných intelektuálov a politikov.

Je až prekvapivé, ako málo pozornosti sa u nás venuje tomu, že minulý týždeň vo veku 94 rokov zomrel človek, ktorý tak významne zasiahol do nášho osudu. A ktorého vedecké dielo je veľmi poučné nielen pre pochopenie toho, v čom sme žili, ale aj toho, čo nám stále hrozí:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie