Denník N

Zemetrasenie v Nepále neprežilo 3617 ľudí, jeden Slovák je zranený

Foto – AP
Foto – AP

Aktualizované 27.4. o 10:28 – Do krajiny prichádza prvá pomoc, ministerstvu sa podarilo skontaktovať so 45 Slovákmi.

Počet obetí sobotňajšieho ničivého zemetrasenia v Nepále podľa posledných informácií stúpol na 3617, ďalších zhruba 6515 ľudí bolo zranených. Ďalších 6617 ľudí utrpelo v dôsledku otrasov pôdy zranenia. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nepálsku políciu.

Jeden zo Slovákov leží v tamojšej nemocnici so zlomeninou, informovalo v pondelok ministerstvo zahraničných vecí.

Do pondelkového predpoludnia sa slovenské ministerstvo spojilo s 53 slovenskými občanmi, v Nepále ich je podľa informácií ambasády 75.

Situácia v krajine je kritická, málokde funguje elektrina a telefónne spojenie, prerušené sú dodávky vody a mnoho miest je úplne odrezaných od sveta.

Preplnené nemocnice nezvládajú nápor zranených a ľudia sa niekde pre nedostatok záchranárov a techniky snažia zasypaných vyslobodzovať aj holými rukami.

Nepál požiadal svet o pomoc a mnohé štáty už zareagovali. Prví záchranári a humanitárne zásielky dorazili napríklad z Indie, ďalšie budú nasledovať počas nedele.

Oblasť zasiahli v nedeľu poobede ďalšie silné otrasy so silou 6,7 stupňa a opäť vyvolali paniku. Epicentrum sa nachádzalo 65 kilometrov východne od Káthmandu a škody sú veľmi pravdepodobné v okruhu 50 kilometrov, informovala agentúra AP. Pri novom silnom zemetrasení sa zachveli budovy až v indickej metropole Naí Dillí a znova došlo k lavínam v Himalájach.

 

Slovenskí turisti aj horolezci

Nepál je obľúbeným miestom aj pre slovenských turistov. Päťdesiatka z nich bola podľa hovorcu ministerstva zahraničných vecí v poriadku, s ďalšími zhruba dvadsiatimi sa do pondelkového predpoludnia nespojili.

Účastníci expedície na horu Annapurna sa v sobotu práve vracali do Káthmandu, keď zacítili otrasy.

„V tom čase boli na ceste a keď prišli do mesta, videli zničené budovy. V hoteli ich už neubytovali, poslali ich rovno na letisko, kde teraz čakajú na odlet,“ potvrdila pre Denník N Natália Moravčíková zo Sancho Tour.

Na letisku dokonca stretli aj dvoch členov výpravy na horu Makalu, ktorí museli výstup prerušiť pre výškovú chorobu. Siedmi ďalší členovia ich výpravy sú však podľa ministerstva tiež v poriadku.

Podľa informácií Denníka N sa však pod Everestom môže nachádzať aj niekoľko Slovákov.

Tisíce ľudí prespali vonku

Zbierka na pomoc obetiam

  • Združenie Človek v ohrození vyhlásilo verejnú finančnú zbierku na pomoc obetiam zemetrasenia v Nepále.
  • Dobrovoľný finančný príspevok možno posielať na číslo účtu SK1711000000002621182213.
  • V správe pre príjemcu je potrebné uviesť SOS Nepál.
  • Vyzbierané finančné prostriedky použijú na najakútnejšiu pomoc obetiam.

Najničivejšie sobotňajšie zemetrasenie zasiahlo aj susedné štáty – v Indii podľa posledných informácií zomrelo najmenej 51 ľudí, v čínskom Tibete 17 a v Bangladéši 4. Najviac postihnutý je však Nepál, kde mali otrasy so silou 7,8 stupňa epicentrum – to sa nachádzalo asi 80 kilometrov severozápadne od Káthmandu. Ohnisko bolo v hĺbke len 11 kilometrov, čo znásobilo ničivú silu otrasov.

Desiatky tisíc obyvateľov Nepálu strávili noc zo soboty na nedeľu vonku. Niektorí prišli o strechu nad hlavou, iní sa báli prenocovať v poškodených domoch. V stane prečkal pomerne chladnú a daždivú noc aj nepálsky prezident Rám Baran Jadav.

„V noci a skoro ráno boli najmenej tri veľké zemetrasenia. Ako sa môžeme cítiť v bezpečí? Je to nekonečné a všetci majú strach a obavy,“ povedal obyvateľ Káthmandu Sundar Sah. „Sotva som spal. Budil som sa každých pár hodín a som rád, že som nažive.“

Na ulici zostali aj stovky ranených, ktorí sa už nezmestili do preplnených nemocníc. Lekári nezvládajú pacientov ošetrovať, dochádza im aj zdravotnícky materiál a lieky. Úrady sa stretávajú s nedostatkom miesta pre mŕtvych, uviedla vo svojej správe OSN.

Zdroj - BBC
Zdroj – BBC

Evakuujú turistov z Everestu

Pri základnom tábore na Mount Evereste, ktorý v sobotu čiastočne zavalila lavína, v nedeľu pristálo prvých šesť vrtuľníkov, ktoré majú evakuovať zranených. Údaje o počte obetí sa naďalej rozchádzajú. Kým spravodajkyňa agentúry AFP na mieste ohlásila nález 14 obetí, horská služba uvádza 17 nájdených tiel.

Helikoptéry majú prepraviť na ošetrenie najmenej 61 zranených, ktorých evakuácii doteraz bránilo počasie. Mnohí ľudia utrpeli veľmi vážne zranenia a úrady sa obávajú, že bilancia nešťastia sa ešte zhorší. Nie je ani jasné, koľko ľudí je nezvestných.

Problémy s evakuáciou spôsobilo ďalšie zemetrasenie v nedeľu. „Ďalšia lavína – máme práve dotras,“ povedal indický horolezec Arjun Vádžpají pre agentúru Reuters v telefonáte zo základného tábora pod horou Makalu, 20 kilometrov od Mount Everestu. V pozadí bolo počuť výkriky a zvuky lavíny, píše agentúra.

Rumunský horolezec Alex Gavan zo základného tábora pod Mount Everestom na Twitteri napísal, že dotras spustil tri lavíny.

Snažia sa spojiť so Slovákmi

Slovenskému ministerstvu zahraničných vecí sa v nedeľu podarilo skontaktovať s tromi z 11 slovenských občanov, ktorí sa podľa registrácie v systéme ministerstva nachádzajú v Nepále. Riaditeľ tlačového odboru ministerstva Peter Susko potvrdil, že Slováci, s ktorými sa podarilo nadviazať kontakt, sú v poriadku a nepotrebujú pomoc.

S ostatnými slovenskými občanmi sa ministerstvo stále pokúša spojiť. „Kontaktovať sa snažíme aj tých, ktorých mená nám nahlásili ich rodinní príslušníci na linku diplomatickej služby 02/5978 5978,“ spresnil Susko.

Poukázal na fakt, že situácia v Nepále je stále chaotická a veľké problémy sú naďalej s komunikačným spojením. Susko dodal, že už v sobotu sa spojil rezort so Slovákmi, ktorí sú členmi horolezeckých expedícií; podľa jeho slov sú v poriadku.

Najhoršie zemetrasenie zažil Nepál v roku 1934. Vtedy malo silu 8,3 stupňa a takmer zničilo Káthmandú a mestá Bhaktapur a Patan. Zahynulo približne 8500 ľudí.

Rady na vodu

Chirurgovia si zriadili provizórny operačný sál v stane na pozemku pred lekárskou fakultou v Káthmandu. Po celom hlavnom meste aj v jeho okolí si vyčerpané rodiny kládli matrace a stany priamo na uliciach.

Pred každou cisternou s vodou sa tvorí dlhá fronta ľudí a tá hŕstka obchodov, ktorá ešte zostala otvorená, nemá v regáloch prakticky nič.

Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Nepále pripadá na každých 10-tisíc obyvateľov priemerne len 50 nemocničných lôžok a 2,1 lekára. V terajšej situácii je tiež nedostatok márnic, a tak sa mŕtve telá vrátane detí vŕšia v každej voľnej nemocničnej miestnosti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie