Denník N

Beljajev čelí pri rybníku hrozbe odobratia dotácie aj hoaxu: Projekt je štandardný, iba moje meno asi nie

Alexej Beljajev a jeho rekreačné sídlo vo Važci, pri ktorom chce vybudovať rybník aj za verejné peniaze. Foto N – Tomáš Benedikovič a Daniel Vražda
Alexej Beljajev a jeho rekreačné sídlo vo Važci, pri ktorom chce vybudovať rybník aj za verejné peniaze. Foto N – Tomáš Benedikovič a Daniel Vražda

Významný podnikateľ Alexej Beljajev odkazuje štátu, že ak mu zoberú už raz pridelenú dotáciu 300-tisíc eur, zapojí právnikov. Vo Važci veria, že rybník priláka turistov.

Ľudia vo Važci Alexeja Beljajeva poznajú. Vraj kto by ho nepoznal. Prispeje na obecné oslavy, niečo dá hasičom, ujde sa aj futbalistom, venuje sa ekologickému poľnohospodárstvu a zamestnáva.

Jeden z najbohatších Slovákov, podnikateľ v strojárstve Beljajev, požiadal štát o dotáciu na vybudovanie rybníka neďaleko svojho rekreačného domu vo Važci, dostal vyše 300-tisíc eur a miestni nie sú proti. Presnejšie, časť dediny hovorí, že Beljajevov rybník je dobrá vec, ktorá pomôže obci, prídu turisti, pomôže to pri povodniach a pri častých požiaroch – teda opakujú argumenty, ktorými dotáciu obhajuje Beljajev a aj ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS). Druhá časť dediny je len trošku prísnejšia – postaviť rybník za štátne peniaze vraj nie je ideálne, ale Beljajev nie je jediný, a keď to pomôže Važcu, tak čo už.

Zmluvu o vyše 300-tisícovej „štátnej pomoci vidieku“ podpísal agrorezort odvolávanej ministerky Matečnej pred viac ako týždňom. Keď na to upozornila poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová, hovorila o „súkromnom“ rybníku bohatého podnikateľa a začali sa tým zaoberať médiá, ministerka dotáciu pozastavila a dala preveriť všetky ostatné príspevky štátu v tejto skupine, spolu za 6 miliónov eur.

Matečná peniaze Beljajevovi, významnému podnikateľovi s dlhoročnými väzbami na politikov, obhajovala. Prečo dotáciu potom ministerka zastavila a poslala kontrolu?

Čo hovorí Beljajev – využil pri dotácii svoje kontakty na politikov? „Vôbec som to neriešil. Ľudia, ktorí pre mňa pracujú a majú celý projekt na starosti, podali štandardnou cestou projekt a žiadosť,“ vraví podnikateľ. „Ja som o tejto žiadosti iba vedel, pretože mi o nej hovorili, keď sme preberali rozpočet projektu, ktorý prekračuje 600-tisíc. Je to štandardný projekt, štandardná žiadosť, štandardný proces. Iba moje meno asi nie je štandardné,“ vyhlásil.

Solídny človek s inou kalkulačkou

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kauza Dobytkár

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie