Denník N

Chcete mať z detí géniov? Vystavte ich nepohodliu, nechajte ich cestovať, pustite im vedecké dokumenty

Ilustračné foto - Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Ak deťom neumožníme zlyhať, odpykať si svoju chybu a nájsť náhradné riešenie, v dospelosti sa to nenaučia.

Píše Phyllis Fagellová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Keď mala Alexis Lewisová trinásť rokov, vynašla dvojkolesový vozík, ktorý dokáže odviezť dve deti. Nápad naň dostala v roku 2011, keď čítala o hladomore v Somálsku. „Rodiny pochodujú celé týždne a deti, ktoré nie sú dosť silné, aby kráčali samé, nechávajú rodičia zomrieť na kraji cesty.“ Vynález mladej Američanky je však ľahko prenosný a dá sa rýchlo poskladať, preto môže zachrániť mnoho ľudských životov.

Dnes má Alexis 18 rokov, študuje na Severokarolínskej univerzite a vraví, že ju v detstve viedli k tomu, aby bola zvedavá a akčná.

„Môj starý otec bol raketový inžinier, pracoval na misiách Apollo. Prírodovedné predmety však chápal ako príležitosť spoznať svet okolo nás, nie ako superkomplikovanú matematiku. Nemusíte byť múdry konvenčným spôsobom, aby ste vymysleli niečo naozaj skvelé,“ vraví Alexis Lewisová.

Kreatívni ľudia ako Alexis majú pri hľadaní riešení výhodu, vraví výskumná inžinierka Roxanne Mooreová z Technologického inštitútu v Georgii. Keďže kvôli vyššej automatizácii klesá počet pracovných miest, otvára sa priestor pre agilných a vynaliezavých ľudí. „Mäkké“ zručnosti, ako napríklad činorodosť či vynaliezavosť, môžu človeku priniesť väčší úspech ako známky, hodnotenia a všeobecné znalosti.

Neexistuje len jedna cesta, ako dokráčať k úspechu, ponúkame vám sedem odporúčaní, ako deti pripraviť na svet, ktorý sa mení závratnou rýchlosťou.

1. Podporujte aj malé projekty

Povzbuďte deti, aby si hľadali nové záujmy. Aj celkom jednoduchý projekt môže niekomu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie