Denník N

Mizík má vysvetľovať na súde extrémistický status. Radšej mlčí

Mizík. Foto – TASR
Mizík. Foto – TASR

Poslanca Kotlebovej ĽSNS Stanislava Mizíka obžalovali z extrémizmu za jeho status o tom, akým ľuďom prezident udelil vyznamenania. Tvrdil v ňom, že ocenení majú židovský pôvod. Poslanec mlčal pred vyšetrovateľom, a takmer nič nepovedal ani na súde.

„Som nevinný“, vyhlásil na pojednávaní z extrémizmu obžalovaný poslanec Národnej rady Stanislav Mizík (ĽSNS). Na Špecializovanom trestnom súde má vysvetľovať svoj status na Facebooku spred vyše roka, v ktorom kritizoval prezidenta za udelenie štátnych vyznamení. Písal v ňom o židovskom pôvode ocenených.

Na súde Mizík takmer nič nepovedal. Vypovedať tento učiteľ slovenčiny odmietol, a tak viac hovorili tí, ktorých sa jeho výroky mohli dotknúť – ocenená Eva Mosnáková, ktorá má dnes takmer deväťdesiat rokov, prežila holokaust. Prišiel aj čoskoro osemdesiatnik, historik Ivan Kamenec. Na súd v Pezinku predvolali aj režiséra Juraja Herza, ktorý sa už pojednávania nedožil, a tak sudca len prečítal jeho výpoveď. Vyšetrovateľovi povedal aj to, že „sprostý človek“ ho nemôže uraziť.

Historik Kamenec: Mizík škodí Slovensku

O tom hovoril aj Kamenec, ktorý poznamenal, že ak niekto v demokratickej spoločnosti niekomu vytýka pôvod, tak to svedčí len o dvoch veciach: že je buď xenofóbny, alebo musí byť hlúpy. Osobne sa ho Mizíkove výroky dotkli len pri spomienke na svojich rodičov. Útok na jeho pôvod považoval za útok aj na nich. „Prežili hrôzy od ľudí, ktorí mali rovnaké názory ako Mizík,“ povedal Kamenec s tým, že sa ho nemôžu dotknúť názory „od ľudí nevzdelaných a nenávistných.“

V roku 1944 mal šesť rokov. Nechodil do školy, musel sa skrývať v bunkri.  Mizík ako poslanec podľa neho takýmito výrokmi škodí Slovensku.

Holokaust na vlastnej koži zažila aj Eva Mosnáková, ktorá o rok oslávi 90. narodeniny a vlani o svojom živote hovorila na sérii diskusií Zabudnuté Slovensko. Zdôraznila, že vo vojnových rokoch mali židia len jednu povinnosť – zomrieť. „Nebolo ľahké žiť s týmto vedomím,“ dodala.

Prezident Kiska oceňuje Evu Mosnákovú. foto – TASR

Mizíkovi v súdnej sieni pripomenula, ako sa ich myslenie vzájomne diametrálne odlišuje. Zatiaľ čo ona sa snaží svojím životom ľuďom pomáhať, on šíri nenávisť. Mosnáková sa počas vojny musela sedem mesiacov ukrývať, aby prežila.

„On o mne absolútne nič nevedel, stačilo mu, že som Židovka, a to je prejav extrémizmu, pre ktorý som trpela počas fašistického slovenského štátu,“ vypovedala dnes Mosnáková. „Je už vyše 70 rokov po vojne a nie je prípustné, aby poslanec parlamentu a navyše učiteľ mal výroky ako fašisti, ktorí vraždili,“ dodala. Jeho výroky sú zločinné, je presvedčená Mosnáková. „Ide o povesť Slovenska. Ak sa pestujú tieto otravné reči, ako keby ste na pôdu vypustili otravu a potom tam už nič nebude rásť.“

Mizík pri týchto svedectvách mlčal. Kamencovi len vytkol, že je voči nemu zaujatý, a to pre prísušnosť k ĽS-Naše Slovensko. Posledný prieskum verejnej mienky od agentúry AKO tejto strane nameral desať percent a je treťou najobľúbenejšou stranou na Slovensku.

Polícia obvinila Mizíka zo šírenia extrémizmu štyri mesiace po napísaní statusu. Vlani v apríli ho policajti odviedli priamo z rokovania parlamentného výboru a spravili prehliadku v jeho poslaneckej kancelárii, kde má Mizík počítač a písomnosti.

Obhajca sa pýtal svedkyne, či by sa Mizík počas vojny nepostavil na stranu židov

Obhajoba sa svedkov pýtala najmä na to, kto status napísal. Mizík je pritom pod ním podpísaný. „Sú dve možnosti: Kiska sa zbláznil alebo vedome degraduje slovenské vyznamenania – tvrdia reakcie na internete“, napísal v januári 2017 a dodal, že „udeľovanie štátnych vyznamenaní Kiskom otočilo zdravý rozum hore nohami.“ Napísal, že slovenskí velikáni ako Ľudovít Štúr mali k Židom negatívny vzťah kvôli ožobračovaniu slovenského národa – úžerníctvu, a tiež aj náboženským otázkam.“

Mosnáková v tomto kontexte vyjadrila presvedčenie, že ak by Štúr žil počas druhej svetovej vojny, tak by židom pomáhal rovnako ako evanjelický farár z Modry Július Dérer. Mizíkov obhajca František Polák sa jej následne opýtal, či by sa aj Mizík podľa nej postavil na stranu židov. „Treba sa opýtať Mizíka“, zareagovala Mosnáková a dodala. „Vy všetci viete, čo by urobil, ak by nás našiel skrytých…“ Sudca Oldřich Kozlík túto otázku napokon nepripustil, no médiá sa na to poslanca spýtali. Mizík mlčal. Rovnako ako pri všetkých ďalších otázkach.

Poslanec prichádza na súd. Foto – Denník N

Ako svedkyňa prišla aj neter zosnulej Daniely Šilanovej, zakladateľky rómskeho divadla Romathan. O nej Mizík napísal, že je „fanatičkou do cigánskych zvykov“. Jej neter Nina Šilanová povedala, že výrok ako taký sa jej nedotkol, len „sa mi zdalo nefér a zbytočné takto súdiť ľudí, ktorí dostali štátne vyznamenanie a urobili pre krajinu veľa.“ Práve Šilanová bola pritom jediná, pri ktorej sa poslanec aspoň trošku rozhovoril.

Pýtal sa jej, či vie, kde je v Prešove hotela Dukla a či je pravda, že jej teta nemala rada štátne vyznamenania a prvomájové sprievody. „Nepotrpela si na ne“, reagovala neter, aby sa vzápätí dozvedela, že Mizík sa so Šilanovou v minulosti v Dukle viackrát stretol, a to napriek tomu, že boli názoroví oponenti.

Kotlebovci stíhali byť v parlamente aj na súde

Rovnako ako Mizík mlčali aj ostatní poslanci ĽS-Naše Slovensko, ktorí prišli kolegu podporiť do súdnej sienie. Ako sa ospravedlnili zo schôdze, keďže súbežne s pojednávaním poslanci mali poslanci rokovať o odvolávaní ministerky pôdohodspodárstva Gabriely Matečnej? Stanislav Drobný a Jana Nehézová neodpovedali. Niektorí poslanci ako Natália Grausová, Martin Kotleba, Juraj Kolesár, či Peter Krupa prišli neskôr. Podaktorí sa stihli aj zapísať pred schôdzou. Prečo teda nesedia v rokovacej sieni? Pri otázkach mlčali.

Hovorkyňa parlamentu Zuzana Čižmáriková napísala, že z klubu ĽS-Naše Slovensko je zatiaľ ospravedlnený len poslanec Mizík. Účasť v pléne sa však preukazuje aj hlasovaním, takže Kotlebovým poslancom nemusí hroziť neospravedlnená neúčasť.

Na súd  neprišiel Marian Kotleba ani Milan Uhrík, ktorých obhajoba žiada, aby vypovedali ako svedkovia. Či sa tak stane, rozhodne sudca. Pojednávať by mal ešte v júni.

Na súde dnes boli prísne bezpečnostné opatrenia. Do súdnej siene sa dostalo len 28 ľudí. Novinári tak prišli už dve hodiny pred začiatkom a Mizíkovi priaznivci sa už preto nedostali dovnútra. Pojednávanie prebiehalo bez narušení. Na to, aby bol poriadok aj na ulici v okolí súdu, dohliadali desiatky policajtov.

Chceli sa vyvarovať situácii z pojednávania v Banskej Bystrici, kde súdili poslanca ĽS-Naše Slovensko Milana Mazureka a jeho priaznivci na ulici zorganizovali nepovolené zhromaždenie na jeho podporu. Súd Mazureka za rasistcké reči o Rómoch v apríli odsúdil na peňažný trest 5-tisíc eur.

Koho prezident v roku 2017 ocenil
  • Zita Furková, herečka

  • Juraj Herz, režisér

  • Juraj Hromkovič, profesor informatiky

  • Martin Huba, herec a režisér

  • Tomáš Janovic, spisovateľ a aforista

  • Zora Jesenská, prekladateľka a publicistka

  • Ivan Kamenec, historik

  • Michal Kaščák, organizátor festivalu Pohoda

  • Michael Kocáb, hudobník

  • Ladislav Kováč, biochemik

  • Jaroslav Krajčo, právnik a sudca

  • Alexandra Krsková, právnička a vysokoškolská pedagogička

  • Ján Langoš, politik

  • Mária Maciková, vinárka

  • Augustín Maťovčík, literárny historik

  • Eva Mosnáková, účastníčka odboja

  • Ilona Németh, výtvarníčka

  • Dobroslav Pustaj, politický väzeň

  • Daniela Šilanová, publicistka a dramturgička

  • Ivan Trimaj, ústavný právnik

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie