Denník N

Expert na bezpečnosť davu: Protesty máme pod kontrolou kamier, na paniku sme pripravení

Martin Královič. Foto N – Tomáš Benedikovič
Martin Královič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Človek má pri evakuácii prirodzenú potrebu utekať tam, odkiaľ prišiel, pracujeme aj s psychológiou davu, hovorí bezpečnostný konzultant protestov Za slušné Slovensko Martin Královič.

Počas protestov Za slušné Slovensko sedel v kontrolnej miestnosti, sledoval zábery kamier a na vysielačke mal organizátorov aj dobrovoľníkov. Jeho firma zabezpečuje pódium, technické vybavenie, to všetko za symbolickú sumu. Martin Královič vyštudoval manažment bezpečnosti davov v Británii a rozpráva o tom:

  • ako počíta ľudí v dave a aké spory už preto zažil;
  • prečo podľa neho Denník N nesprávne odhadol účasť na proteste zo začiatku mája;
  • ako sa správa dav a čo hrozí, keď sú ľudia natlačení na seba;
  • ako sa v účasti výrazne mýlili organizátori bratislavského pochodu za život v roku 2015.

 

Je Námestie SNP z bezpečnostného hľadiska dobrým miestom na protesty?

Sú aj horšie. Má prirodzený spád, dav sa tam celkom dobre formuje…

Ako ste boli pripravení na to, keby v dave vypukla panika?

Panika je moje obľúbené slovo. V škole som sa naučil jednu vetu – ľudia nezomierajú preto, lebo panikária, ale panikária preto, lebo zomierajú. Nefunguje to tak, že si päť ľudí v dave povie, že je pol šiestej, mohli by sme si na chvíľku zapanikáriť. Je to psychológia davu, panika nastane v dôsledku nejakej hrozby.

Čo by sa dialo, keby to predsa nastalo, napríklad po údere blesku, pri zlom počasí, či keby sa stalo čokoľvek iné?

V control roome, kontrolnej miestnosti, kam sú vyvedené zábery z kamier z námestia a počúvame tam aj vysielačky, zhromažďujeme aj informácie od SHMÚ, satelitné zábery, beží nám tam vaša Minúta po minúte, pretože aj veci, čo priamo nesúvisia s protestom, naň môžu mať vplyv. Napríklad keby na obchvate začala horieť cisterna, musíme prijať opatrenia. Niekedy stačí, ak ktosi v tej atmosfére strachu, ktorú niektorí ľudia živili, hodí do davu petardu. Toto je jedna z vecí, na ktoré sme boli pripravení.

Ako? 

Mali sme pripravené príjazdové ulice, policajné autá a skrížené autobusy boli celý čas naštartované, keby sa čokoľvek stalo, boli by ihneď schopné odísť preč, aby netvorili prekážku. To, či na zhromaždení dôjde k násilnostiam, či niekto nahlási bombu alebo či tam niečo nevybuchne, je prioritne záležitosťou polície a tajných služieb. Našou zodpovednosťou je byť pripravení a reagovať, aby pri následnej panike a evakuácii nedošlo k zraneniam alebo usmrteniu ľudí. Musia mať evakuačné plány, dobrovoľníci musia vedieť, čo majú robiť.

V okolí Námestia SNP sú úzke uličky, v ktorých sa ľudia tlačili, než cez ne prešli. Ako zabezpečíte, aby sa dav neušliapal, keď tam náhodou buchne tá petarda?

Urobíte

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie