Denník N

Z vyšetrovateľa je súkromný detektív: Policajti si vymýšľajú štatistiky, nedovolili mi vyšetrovať citlivé kauzy

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý vyšetrovateľ z Brezna rozpráva o tom, ako naozaj funguje spravodlivosť v malom meste, a o tom, ako sa upravujú štatistiky trestných činov, aby najvyšší policajní funkcionári vyzerali dobre a nižší mali pokoj. Aj o tom, ako dopadne policajt, ktorý chce vyšetrovať aj lokálnych politikov.

Chcel byť policajtom, už je z neho len súkromný detektív.

Major Peter Votroubek už nie je vyšetrovateľom ani policajtom, hoci, ako hovorí, policajtom chcel byť odjakživa. Zo zboru odišiel na vlastnú žiadosť, keď nadobudol presvedčenie, že ho trestajú a šikanujú za prácu a pre osobné spory.

Niekoľko rokov po odchode sa s bývalým zamestnávateľom súdil a vyhral zatiaľ všetko, čo sa dalo. Momentálne je súkromným detektívom a spolupracuje so znaleckým Inštitútom forenzných medicínskych disciplín rešpektovaných znalcov Norberta Moravanského a Petra Kováča.

Peter Votroubek má 39 rokov, býva v paneláku v Brezne s rodinou. Prešiel od pochôdzkara cez vyšetrovateľa až po riadiace funkcie. Skončil s hodnosťou majora.

Bývalý plavec a volejbalista prišiel do polície s titulom z fakulty telesnej výchovy a športu v Bratislave. Začal na obvodnom oddelení, po roku prešiel na prevenciu na okrese v Brezne a počas toho si urobil aj dôstojnícku školu. Plagáty z jeho projektu, ktorý by sa dal nazvať Bezpečné mesto, dodnes visia v niektorých domoch na breznianskych sídliskách. Stihol ešte aj doktorát PhD. na Akadémii Policajného zboru a špecializoval sa na prevenciu kriminality Rómov. Mal najvyššie policajné vzdelanie v okrese, ani v kraji nebolo takých ako on veľa.

„Uvažoval som ešte aj nad docentúrou. V praxi zistíte, že vám to vlastne nie je nanič, aj tak s vami pozametajú, keď chcú. Môžete mať školu, akú chcete,“ s ironickým úsmevom rozpráva v obývačke svojho bytu.

„Chcel som byť policajt,“ hovorí presvedčivo. „Neskôr zistíte, že si vytvárate celý čas len ilúziu, ako má fungovať spravodlivosť. Predstava o spravodlivosti a reálna spravodlivosť sú dve rozdielne veci,“ začne rozprávať svoj príbeh.

V kariére policajta narazil niekoľkokrát – keď vyšetroval veľkú korupčnú kauzu Osrblie, keď sa zameral na zvláštne obstarávania v Brezne a keď chcel vyšetrovať lokálnych politikov a úradníkov. Sám nepostupoval vždy podľa pravidiel. Keď už videl, že mu prípady zastavujú, vyšetroval pod menom svojho kolegu.

Napriek tomu znie jeho rozprávanie dôveryhodne: potvrdzujú ho jeho bývalí kolegovia, hoci sa boja povedať meno, jeho priamy nadriadený a aj aktivisti a politici z Brezna.

A jeho rozprávanie o tom, ako policajti v regióne skresľujú štatistiky, aby mali naoko čo najlepšie výsledky, presne sedí do obrazu, ktorý vykreslila Nadácia Zastavme korupciu – výpoveď šestnástich skúsených policajtov o účelových zmenách štatistík kriminality.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie